donderdag 14 februari 2013

Valentijnscadeau Illinois voor Homo- en Lesboparen


In de Amerikaanse staat Illinois - de thuishaven van president Obama - zal na Valentijnsdag openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht een feit worden.

Met 9 tegen 5 stemmen aanvaarde de betrokken senaatscommissie vorige week al de ingediende wetsvoorstellen. Op de dag van de liefde is het voorstel in een voltallige zitting in stemming gebracht. De democraten hebben een meerderheid in dit college.

Omdat burgerlijke huwelijken in de VS ook in kerken gesloten mogen worden, haalden tegenstanders alles uit de kast om de openstelling te verhinderen. Zo stelden opponenten dat kerken gedwongen zouden kunnen worden homo's in de echt te verbinden, omdat kerken ook als stem- bureau bij verkiezingen als openbare ruimte gebruikt worden.

Voorstanders van openstelling wijzen deze veronderstelling af en stellen dat in de wetsplannen duidelijk staat dat geen kerk en geen geestelijke verplicht wordt een homo- of lesbopaar te trouwen als ze daar geen trek in hebben.

Met de openstelling in Illinois komt het aantal staten van de VS waar kan worden getrouwd in de dubbele cijfers: Connecticut, Iowa, Maine, New Hampshire, Massachusetts, New York, Vermont, Maryland, Washington. Ook in het District of Columbia (de hoofdstad Washington) kan worden gehuwd.

bron: GayKrant.nl