dinsdag 12 februari 2013

Hiv krijgt gezicht op Valentijnsdag


Op donderdag 14 februari 2013 (Valentijnsdag) begint om 17.00 uur bij 't Lieverdje op het Spui in Amsterdam een Love-In: de kick-off voor een reeks evenementen die aandacht vraagt voor de problemen van mensen met hiv. De Love-in wordt georganiseerd door Dolly Bellefleur, de beschermvrouwe van de Stichting 'Wie is Positief' ?!

Ook A.S.V. Gay, de studentenvereniging voor roze studenten aan alle universiteiten en hogescholen in Amsterdam werken mee aan het initia- tief. De stichting organiseert van 14 tot en met 17 februari een 'Hiv-Pride' in Amsterdam. De campagne vraagt op verschillende manieren aandacht voor de positie van mensen met Hiv en wil een eind maken aan het taboe dat er op rust.

Onderdeel is het theaterstuk 'Hiv-monologen', waarin een aantal mensen hun verhaal vertellen over wat leven met Hiv betekent. Op de manifestatie wordt een klein stukje gespeeld en aansluitend vindt er een try-out plaats in Casablanca Variété. Ook 15, 16 en 17 februari zijn de 'Hiv-monologen' te zien in het theater op de Zeedijk. Het theaterstuk wordt gevolgd door een talkshow onder leiding van Lansdorf met ondersteuning van Henderiks.

De campagne is een initiatief van Orlando Lansdorf, barman van café 't Mandje op de Zeedijk. Sinds 2005 weet hij dat hij hiv heeft: 'Mensen met hiv leven vaak met een groot geheim. We zijn niet meer herkenbaar aan uiterlijke kenmerken, maar zijn nog steeds drager van een ernstige ziekte, gebruiken zware medicijnen en zijn voortdurend bezig met onze gezondheid. En openheid kan ook tegenwoordig nog serieuze gevolgen hebben voor relaties of werk', aldus Lansdorf.

'Wat wij als stichting willen bereiken, is bewustwording en laten zien dat een leven met Hiv ook een mooi leven kan zijn.' Een belangrijke voorwaarde is dat mensen er open en eerlijk over durven én kunnen zijn, want daar gaat het vaak mis, stelt hij. Volgens Lansdorf staan mensen met hiv ook midden in de maatschappij, hebben banen, krijgen kinderen en worden gewoon oud: 'Het wordt dus tijd dat hiv een nieuw gezicht krijgt.'

Lansdorf is samen met Jos Hensens een van de twee hoofdrolspelers in de 'Hiv-monologen'. De stichting wil het stuk (in aangepaste vorm) ook op scholen gaan uitvoeren. 'We willen op deze pakkende manier ook bij de jeugd hiv bespreekbaar maken en stigmatisering tegengaan. Wij als stichting willen uitgaan van de positiviteit van ieder mens en van daaruit de dialoog aangaan. Door naar elkaar te luisteren hopen we bewust- wording en begrip voor elkaar te kweken.'

bron: Gay.blog.nl


Love-In bij 't Lieverdje op het Spui in Amsterdam

Op 14 februari 2012 ontving Dolly Bellefleur het Roze Lieverdje: een tweejaarlijkse prijs van GroenLinks voor een Amsterdammer die zijn of haar sporen verdiend heeft in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie.

'Toen ik het beeldje ontving, heb ik beloofd dat ik als Roze Lieverdje minstens één happening zou organiseren bij het Lieverdje op het Spui', beloofde de diva: Dames en dames, heren en heren, dames en heren, hoe u de liefde ook mag consumeren ?! Onder het motto 'Laat liefde regeren' wil ik op Valentijnsdag 2013 (donderdag 14 februari) een Love-in organiseren. Laten we stoppen met mensen te stigmatiseren !!

Tijdens deze Love-in gaat ze Orlando Lansdorf in het zonnetje zetten. Hij is de initiatiefnemer van de HIV Awarenesscampagne 'Wie is positief' die van 14 tot en met 17 februari plaatsvindt in Amsterdam. Op het programma staan o.a. een talkshow en een theaterstuk getiteld de 'HIV Monologen'.

Bellefleur; 'Als beschermvrouwe van deze manifestatie geef ik hem bij het Lieverdje graag de mogelijkheid om het startschot te geven van zijn campagne.' Dicterende modes en opgelegde dresscodes lapt de diva graag aan haar laars, 'maar zullen we het Spui op 14 februari roze en rood laten kleuren ?!'

bron: Gay.blog.nl