maandag 11 februari 2013

Breaking News | Paus treedt op 28 februari af !!


Paus Benedictus treedt op 28 februari af. Het is voor het eerst sinds 1415 dat dit gebeurt, toen was het paus Gregorius XII die aftrad om een einde te maken aan het westerse Schisma.

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger (Benedictus XVI) werd in 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. Zijn termijn als paus werd gehuld in negativiteit, door de aanhoudende stroom verhalen over kindermisbruik binnen de katholieke kerk en de herhaaldelijk negatieve uitspraken van de paus over onder andere homoseksualiteit.

Volgens de officiële berichtgeving zou zijn gezondheid Benedictus in de weg staan. Hij neemt hiermee een ander besluit dan enkele van zijn voorgangers die juist vonden dat het lijden hoort bij het 'ambt van god'.

bron: Gay.nl
   

Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari terug

Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari om 20.00 uur terug uit zijn functie. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. De paus zegt geheel vrijwillig zijn functie neer te leggen.

De paus maakte zijn aftreden zelf in het Latijn bekend tijdens de heiligverklaring van de martelaren van Otranto, zo meldt de krant la Repubblica op zijn website. De martelaren van Otranto zijn 800 inwoners van de Zuid-Italiaanse stad die in 1480 door de Turken werden gedood omdat zij weigerden over te stappen naar de islam.

De boodschap van de paus komt als een donderslag bij heldere hemel, zei de decaan van het College van Kardinalen, kardinaal Angelo Sodano.

Benedictus zegt niet langer de kracht te hebben om zijn functie uit te voeren. De paus is 86 jaar oud, en heeft al jaren een broze gezondheid. Volgens de verklaring van het Vaticaan is de paus 'zich zeer bewust van de zwaarte van zijn gebaar'. De paus heeft naar eigen zeggen lang nagedacht voordat hij dit besluit heeft genomen in het belang van de kerk. In de huidige tijd met snelle veranderingen heeft een paus niet alleen mentale, maar ook fysieke kracht nodig, aldus Benedictus. Na zijn terugtreden wil hij de kerk met gebeden blijven dienen.

De arts van Benedictus XVI had hem al geadviseerd geen transatlantische reizen meer te maken. Ook heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk steeds meer moeite met lopen. Dit zei zijn oudere broer, Georg Ratzinger (89), het Duitse persbureau dpa.

Doordat de paus zelf terugtreedt zal zijn zetel onbezet blijven totdat de kardinalen een opvolger uit hun midden hebben gekozen.

Normaal gesproken blijft een paus tot aan zijn dood in functie. Het gebeurde voor het laatst in 1294 dat een paus vrijwillig terugtrad. Toen deed Celestinus V dat.

Benedictus XVI - op 16 april 1927 in Duitsland geboren als Jospeph Ratzinger - werd in april 2005 de 265e paus van de Katholieke Kerk. Hij was toen al 78 jaar oud, daarmee was hij een van de oudste mannen ooit die paus werden. Hij volgde toen de geliefde paus Johannes Paulus II op. Als paus staat Benedictus XVI aan het hoofd van de Kerk en is hij als het soeverein Staatshoofd van Vaticaanstad.

Het pontificaat van Benedictus valt in een roerige periode voor de katholieke kerk. Het misbruikschandaal greep wereldwijd om zich heen. In 2009 zei de paus in Australië: 'Ik moet zeggen dat ik zelfs vandaag moeite heb om te begrijpen waarom de Heer aan mij heeft gedacht, mij heeft uitgekozen voor deze taak.'

De paus verwees daarbij naar zijn geïsoleerd leven als jongeling in het landelijke Beieren. Hij heeft er nooit van gedroomd paus te worden. 'Maar ik aanvaard het uit zijn handen, zelfs als het mijn begrip ver te boven gaat. God helpt me.'

De Franse president François Hollande zegt het besluit van de paus 'zeer te respecteren'. Ook een woordvoerder van de Duitse regering zei 'geëmotioneerd en geraakt' te zijn door het terugtreden van de paus.

bron: Volkskrant.nl / NOS.nl