zaterdag 16 februari 2013

Politie Wit-Rusland valt Homobars binnen


In Wit-Rusland heeft de politie het gemunt op homobars. In de hoofdstad Minsk werden gay clubs de laatste tijd regelmatig binnen- gevallen door politieagenten. De bezoekers worden meegenomen, een nacht lang vastgehouden in de cel en op grove wijze ondervraagd.

De invallen van de politie in de Wit-Rusland – officieel Republiek Belarus geheten en een buurland van Polen – zijn een reactie op de poging van homorechtenorganisatie GayBelarus afgelopen maand om zich officieel te laten registreren. Dat zegt Siarhei Androsenka, voorzitter van Gay- Belarus. Volgens de activist worden opgepakte bezoekers van homobars door de politie ondervraagd over hun seksleven. Eén van hen zegt geslagen te zijn.

President Alexander Lukashenko van Wit-Rusland heeft jarenlang homo's en lesbiennes gekleineerd. Van hem is de uitspraak: "Het is beter dictator te zijn dan homo". Volgens Lukashenko – die het voormalige Sovjetland al achttien jaar met harde hand regeert en ook wel 'de laatste dictator van Europa' wordt genoemd – zijn homoseksuelen 'de agenten van het decadente Westen'. De politie van Wit-Rusland weigert commentaar te geven op het binnenvallen van homobars en het ondervragen van de bezoekers.

bron: GayKrant.nl