maandag 25 februari 2013

Oegandees Roddelblad publiceert namen van Homo's


Een Oegandees roddelblad heeft opnieuw een lijst gepubliceerd met daarop foto's met namen van mannen die het blad bestempelt als homoseksuele recruiteerders.

Volgens de New Civil Rights Movement pakte het roddelblad Red Pepper uit met een artikel waaruit moet blijken dat de mannen heteroseksuele minderjarigen verleiden en ze zo homo's van hen maakt.

Homoseksuele daden zijn reeds illegaal in Oeganda en het parlement stemt binnenkort over een wet die de straffen op homoseksueel gedrag strenger maakt en in bepaalde gevallen zelfs mannen ter dood kan veroordelen.

Net omdat homoseksualiteit nu al reeds illegaal is kan een publicatie van een lijst met foto's ervoor zorgen dat het leven van de mannen die op de lijst voorkomen in gevaar kan komen. Het is niet duidelijk hoeveel namen verschenen zijn in de weekendeditie.

Red Pepper pakte in 2006 voor het eerst uit met een lijst van namen van vermoedelijke homoseksuele mannen. Al snel volgde een lijst met dertien vermoedelijke lesbiennes. Sindsdien publiceert het blad met de regelmaat van de klok een lijst met namen van wie de redactie vermoed dat het homo's zijn.

bronnen: GayLive.be / Red Pepper


België veroordeelt Oegandese Anti-Homowet

België veroordeelt de anti-homowet die momenteel in het Oegandeese Parlement circuleert. Ons land heeft ook al verschillende acties ondernomen tegen een eventuele goedkeuring van die wet. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten aan WISH die de zaak opnieuw aankaartte bij het kabinet van Reynders.

"Achter de schermen oefent de EU in alle discretie intensief druk uit op de verschillende partijen. Er waren reeds gesprekken met Rebecca Kadaga, voorzitster van het Oegandese parlement, en met David Bahati, indiener van het wetsvoorstel. Deze gesprekken zullen ook in de nabije toekomst blijven plaatsvinden", zo laat Reynders weten aan Werkgroep Internationale Solidariteit met HoLeBi's (WISH).

Bovendien doen de EU-lidstaten, waaronder België, uiteraard aan intensief lobbywerk in het Oegandese parlement. Er wordt vooral gepoogd om meer gematigde parlementsleden te overtuigen van de onverenigbaarheid van het wetsvoorstel met internationale én Oegandese mensen- rechtenverplichtingen. De ontwikkelingen in het parlement worden op de voet gevolgd.

"Bovendien staan de EU-lidstaten in constante dialoog met verschillende LGBTI-activisten en NGO's. Recentelijk werd de 'group on the safety, security and protection of human rights defenders' opgericht. Het werk van deze groep is erop gericht de bescherming van mensenrechten- verdedigers te versterken", zo besluit Didier Reynders.

bron: GayLive.be