donderdag 28 februari 2013

Obama wil Homohuwelijk in Californië


De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het Federaal Hooggerechtshof het homohuwelijk in Californië mogelijk maakt en een wet in die staat uit 2008 afkeurt. De regering Obama mengt zich in een zaak bij het gerechtshof die op 26 maart dient.

De regering had tot vandaag te tijd om dat te doen. Californië nam in 2008 na een referendum een wet aan, de zogenoemde Proposition 8, waarin alleen huwelijken tussen man en vrouw worden erkend. Het is de verste stap die Obama tot nu toe heeft gezet ten faveure van homo- rechten. Het aannemen van de wet in Californië veroorzaakte een storm van protest in en buiten de staat.

De regering Obama is officieel geen partij in de zaak maar stuurde net als andere buitenstaanders, een brief aan het gerechtshof waarin deze wordt opgeroepen de Californische wet af te keuren. De negen rechters hoeven zich niets aan te trekken van de brieven.

bron: Trouw.nl


Regering Obama vraagt hof Homohuwelijk toe te staan

De Amerikaanse regering heeft het hooggerechtshof verzocht het verbod in de staat Californië op homohuwelijken ongedaan te maken. Ook vraagt de regering van president Barack Obama het hof zich met kritische blik te buigen over de verboden op huwelijken tussen homoseksuelen in andere staten. Het is voor het eerst dat de regering Obama zich zo duidelijk pro-homorechten opstelt.

In 2008 had het hooggerechthof van Californië het licht op groen gezet voor huwelijken tussen homo's en lesbiennes. In een referendum tijdens de verkiezingen in november van dat jaar sprak een kleine meerderheid van de kiezers zich echter uit voor het zogeheten Proposition 8 amen- dement, waardoor homohuwelijken in de staat weer onmogelijk werden. Wel kunnen homo- en lesboparen een partnerschapcontract sluiten.

Voordat Proposition 8 van kracht werd waren in Californië al heel wat homoparen in het huwelijk getreden. Er werden vervolgens rechtszaken aangespannen tegen de wetswijziging. Het is nu aan het hooggerechtshof om zich over de geldigheid van Proposition 8 te buigen. De brief van de regering Obama betekent een grote steun in de rug voor de voorstanders van het homohuwelijk. Het hof buigt zich op 26 maart over de grondwettelijkheid van het Proposition 8 amendement in Californië.

bron: Algemeen dagblad
   

Politici en bedrijven willen Homohuwelijk terug

Ruim 160 politici, enkele bekende Amerikanen en 30 bedrijven hebben er deze week bij het Amerikaanse Hooggerechtshof op aan- gedrongen om huwelijken tussen homoseksuelen in Californië weer toe te staan. In Californië werd het huwelijk in juni 2008 opengesteld voor paren van het zelfde geslacht, maar dat werd in november van dat jaar weer verboden.

Een kleine meerderheid van de bevolking stemde toen voor een amendement, de zogenoemde Proposition 8, waarin stond dat een huwelijk tussen een man en een vrouw moet zijn. Maar in de tussenliggende periode waren al zo'n 36.000 homoseksuelen in de echt verbonden. Twee homoparen spanden een rechtszaak aan om het amendement ongeldig te laten verklaren. Die zaak is nu na 4 jaar aanbeland bij het Hoogge- rechtshof.

Het was de laatste week dat een verzoek kon worden ingediend bij het Hooggerechtshof en daar hebben vele instanties, bedrijven en individuen gebruik van gemaakt. Veel homo-organisaties en zo'n 160 vooraanstaande politici hebben het hof verzocht het amendement nietig te verklaren. Ook president Obama en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben aangedrongen op de terugkeer van het homohuwelijk.

Onder de bekende namen prijkt ook die van Cllint Eastwood. De acteur zet zich al jaren in voor de openstelling van het huwelijk. Naast de ver- zoeken van organisaties en personen hebben ook opvallend veel bedrijven een brief naar het hof geschreven. Onder meer Facebook, Apple, eBay, Intel, Levi Strauss, Nike, HP en Panasonic hopen dat de negen rechters op 26 maart Proposition 8 ongeldig verklaren en dat homoparen snel weer in het huwelijk kunnen treden.

bron: GaySite.nl
     

Acteur Clint Eastwood steunt Homohuwelijk

Clint Eastwood wil dat het homo's in Californië mogelijk wordt gemaakt met elkaar te trouwen. De 82-jarige acteur heeft zich ge- schaard bij een groep van meer dan honderd Republikeinen die aan het Federaal Hooggerechtshof vragen het homohuwelijk mogelijk te maken en een wet uit 2008 af te keuren. Dat meldt persbureau AFP.

In de wet, de zogenoemde Proposition 8, staat dat alleen huwelijken tussen een man en een vrouw worden erkend. De zaak dient 26 maart.

De regering van Obama, die officieel geen partij is in de zaak, stuurde donderdag een brief aan het gerechtshof waarin deze wordt opgeroepen de Californische wet af te keuren. De negen rechters hoeven zich overigens niets aan te trekken van de brieven.

bronnen: Algemeen Dagblad / Persbureau AFP