zondag 24 februari 2013

Homofobe Kardinaal in opspraak


Engeland – In Groot-Brittannië is de Schotse kardinaal Keith O'Brien in opspraak gekomen. Vier priesters, van wie er inmiddels een is uitgetreden, beschuldigen hem van 'ongewenste gedragingen' en hebben Antonio Mennini, de ambasadeur van de Heilige stoel in Groot- Brittannië, verzocht de geestelijke per direct te schorsen.

De vier meldden dat de intimidatie plaats had in de jaren '80 toen ze nog in opleiding waren. Ze voelden zich geïntimideerd door O'Brien. Niet alleen omdat hij hun meerdere was, maar ook omdat ze vreesden voor het vervolg van hun kerkelijke loopbaan van hem afhankelijk te zijn.

O'Brien staat bekend als homohater en fel tegenstander van openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Hij is een van de kardinalen die binnenkort gaat beraadslagen over de keuze voor een nieuwe paus. Onlangs deed hij nog een pleidooi om heteroseksuele priesters te kunnen laten trouwen met een vrouw. Hij zou wegens zijn leeftijd binnenkort terugtreden.

bron: GayKrant.nl
    

Britse Kardinaal treedt af na beschuldiging misbruik jonge priesters

De hoogste rooms-katholieke baas van Groot-Brittannië, de in Ierland geboren kardinaal Keith O'Brian, treedt af als aartsbisschop van Saint Andrew's en Edinburgh. Reden is de recente beschuldiging, dat hij in de jaren '80 hij jonge priesters zou hebben misbruikt. Zelfs ontkent hij de aantijgingen in alle toonaarden, maar toch stapt hij op, kort voor zijn 75e verjaardag en zijn ementaat (met pen- sioen).

Hij bevestigde dat hij niet zal deelnemen aan het conclaaf in Rome, dat begint nadat de huidige paus is opgestapt. Daar moeten de kardinalen een nieuwe paus uit hun midden kiezen: een Britse kardinaal zal daar dit keer niet bij zijn.

bron: Gay.blog.nl