zondag 19 juni 2016

Amsterdam - LHBTI's - Gayscene | "Amsterdam heeft een Gay Village nodig" ‼

Amsterdammer Ton Jacobs pleit in een ingezonden brief voor een Gay Village, waar alle gays zich thuis voelen en waar homobranches vertegenwoordigd zijn.

Na de Warmoesstraat en de Zeedijk is dus ook de Reguliersdwarsstraat 'gevallen' als gaystraat. De titel 'Gay Capital Europe' was al eer– der verloren. Dat ging in een razendsnel tempo.

Er zijn veel oorzaken, zoals internet met de populaire apps Romeo en Grindr. De vergevorderde homo-emancipatie speelt uiteraard ook een rol - maar die wordt overschat. Naar mijn mening is er nog een andere oorzaak, die mogelijk wel de meeste impact heeft gehad.
                                          
  
                                     
'Homohoreca' was in Amsterdam eind vorige eeuw een goudmijn. Veel eigenaren kwamen alleen naar Amsterdam om even de vette winsten op te halen. Dat is verleden tijd ‼ De omzetten zijn gedaald en de nieuwe exploitanten moeten inmiddels hard werken om hun zaak overeind te houden.

Bijna alle gaybars zitten en zaten op toplocaties met tophuren en hoge kosten ‼ Met gays als doelgroep is dat heel moeilijk ‼ Nu zijn er andere verdienmodellen waarmee de ondernemers veel meer winst kunnen maken. Door een andere doelgroep, bijvoorbeeld hetero's, te kiezen, maar ook door een ticketshop, fastfoodrestaurant of Nutellazaak te openen, zoals is gebeurd in de vroegere Stablemaster in de Warmoesstraat.

De Amsterdamse gayscene zal altijd blijven, maar ze is erbij gebaat te kiezen voor B-locaties aan de rand van het centrum. Bijvoorbeeld in de omgeving van het Scheepvaartmuseum. Daar zijn verschillende horecagelegenheden die het moeilijk hebben, maar kunnen opbloeien als het een gay area wordt.
                                   
  
                                       
Zo'n gebied blijft nodig bijvoorbeeld voor nieuwe Nederlanders die nog uit de kast moeten komen en zijn opgegroeid in een land waar de homo's nog verketterd worden. Laat de gemeente Amsterdam dit actief steunen, het draagt immers bij aan 't verspreiden van de toeristen in de stad. Maak er een soort Gay Village van. Waar alle gays zich thuis voelen en waar alle homobranches vertegenwoordigd zijn.

► Stimuleer de verhuizingen van de huidige zaken inclusief vergunning naar een ander gebied. Dan kan Amsterdam zich weer homohoofdstad van Europa noemen en heeft Berlijn weer het nakijken.

Die titel hoort hier. In ons Amsterdam. We hebben hem alleen eventjes uitgeleend. Toch ?!

bronnen: Parool.nl – Ton Jacobs / Facebook.com – Het Parool / YouTube.com