zaterdag 25 juni 2016

VS – New York | "Stonewall Inn is 1e nationale monument voor Homorechten"

USA  →  De Amerikaanse president Barack Obama heeft de legendarische gaybar "The Stonewall Inn" in New York uitgeroepen tot het eerste nationale monument dat gewijd is aan homorechten. De Stonewall Inn in Greenwich Village is bekend vanwege de rellen die er op 28 juni 1969 uitbraken - nadat politieagenten het café waren binnengevallen  Die rellen worden veelal gezien als het startsein van de homo-emancipatie en de oprichting van homorechten-organisaties.
                                
                                 
Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de New Yorkse politie besloten de homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestie- ten die de bar bezochten in opstand te komen. De rellen hielden enkele dagen aan en leidden tot steunbetuigingen in de VS en ook daarbuiten.

Als gevolg van de zogeheten Stonewall Riots bundelden diverse kleine homogroepen hun de krachten en vormden een homobeweging die actie zou voeren voor meer rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten in de VS en de de rest van de wereld. Bovendien werd een jaar na de rellen in Greenwich Village een herdenkingsmars gehouden die begon op Christopher Street, waar de Stonewall Inn staat, en eindigde in Central Park. Deze mars wordt gezien als de allereerste Gay Pride. Een initiatief dat inmiddels wereldwijd navolging heeft gekre- gen.
                      
                             
Bloedbad Orlando
Dat Barack Obama de Stonewall Inn mogelijk een speciale status zou gunnen, hing al enkele jaren in de lucht. In 2013 roemde de Amerikaan- se president de rellen bij Stonewall nog in zijn inaugurale rede als een van de belangrijke momenten in de strijd voor gelijke rechten.

Eerder deze maand was de Stonewall Inn nog het decor van diverse herdenkingsbijeenkomsten naar aanleiding van het bloedbad in de homoclub Pulse in Orlando, waar Omar Mateen 49 bezoekers doodschoot, voor hij zelf werd uitgeschakeld door de politie.

Zie ook:
bronnen: Volkskrant.nl / YouTube.com