dinsdag 21 juni 2016

Paus Franciscus I ontvangt bundel met toespraken van pater Jan van Kilsdonk

Paus Franciscus neemt op woensdag 22 juni een boek in ontvangst met toespraken van wijlen pater Jan van Kilsdonk   Pater  Jan van Kilsdonk schreef ze voor de uitvaart van homoseksuele slachtoffers van de aidsepidemie in de jaren '80  Het boek wordt aan de paus overhandigd door Pierre Valkering, die de verhalen van Jan van Kilsdonk bundelde in Dag Jongen Van Licht.

Pater Jan van Kilsdonk was als studentenpastor in Amsterdam zeer betrokken bij de LHBT-gemeenschap   Hij noemde homoseksualiteit 'een vondst van de Schepper', was erelid van COC Nederland en ontving van COC's Bob Angelo Penning voor LHBT-emancipatie.

Van Kilsdonk stond talloze homoseksuele mannen bij tijdens hun ziekte en stervensproces, nadat de HIV-epidemie de groep in de jaren tachtig van de vorige eeuw zwaar trof. Hij sprak minstens zeventig keer op een uitvaart.
                             

                            
Dertig van die toespraken zijn gebundeld door parochiepastor Pierre Valkering, die pater Van Kilsdonk goed heeft gekend. Verhalen over dertig mannen, variërend van zeer geleerd tot zeer eenvoudig, van dokter en universitair medewerker tot barman en business boy, naar wie pater Van Kilsdonk met liefde heeft gekeken en over wie hij met liefde heeft gesproken  De bundel geeft een kleurrijk beeld geven van de Amsterdamse homo-subcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

 De Nederlandse editie van 'Dag Jongen Van Licht' verscheen in 2012. COC-voorzitter Tanja Ineke was toen één van de eersten aan wie de bundel werd aangeboden.

Zie ook:

bronnen: COC.nl – COC Nederland / Facebook.com – COC Nederland / YouTube.com