donderdag 23 juni 2016

Turkije – Istanbul Pride – 26-06-2016 | Gay Pride in Istanbul wordt 'bloedbad'

Turkije - Istanbul  Gay Pride    Ondanks een verbod van de plaatselijke overheid zijn de organisatoren van de Gay Pride in Istanbul vastbesloten het evenement zondag aanstaande door te laten gaan. Om de LHBT-gemeenschap in Turkije te ondersteunen zullen ook enkele Nederlandse politici aanwezig zijn in Istanbul.

Het had een feestelijk hoogtepunt moeten worden ter afsluiting van de jaarlijkse Pride-week maar dreigt nu uit te lopen op een harde confrontatie met tegenstanders en de politie   Het gemeentebestuur wil de parade weren uit de binnenstad ... omdat het daar te gevaarlijk zou zijn. Men wil alleen een pride toestaan op afgelegen terreinen voor grote evenementen ver buiten de stad. Een woordvoerder van de politie liet twee weken ge- leden weten te vrezen voor de veiligheid van deelnemers en publiek ... en voor verstoring van de openbare orde. De kans op een aanslag door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wordt aanzienlijk geacht. Ook ultra-nationalisten hebben aangekondigd de Gay Pride te verstoren
                      
              
                           
Sinds 2003 wordt de 'Gay Pride in Istanbul' zonder grote problemen gehouden. In 2014 liepen zelfs meer dan 80.000 mensen mee. Het was de grootste Gay Pride ooit in de Islamitische wereld. Maar daarna ging het mis. Het jaar erna werden de deelnemers aangevallen en liep het evene- ment volledig uit de hand   Met als gevolg dat in 2015 en ook dit jaar er "geen vergunning" meer wordt afgegeven voor een parade door de binnenstad van Istanbul.

De organisatie is ook dit jaar tegen het verbod in beroep gegaan maar de overheid lijkt vastberaden. Om de organisatie te ondersteunen verblijven deze week delegaties van 'D66', 'GroenLinks' en 'RozeLinks' in Istanbul. Onder andere D66-wethouder Simone Kukenheim, D66-raadslid Jan-Bert Vroege, Tania Barkhuis (voorzitter GroenLinks Amsterdam), Simion Blom (gemeenteraadslid GroenLinks in Amsterdam), raadsleden en ambtenaren zullen bij 'n aantal organisaties langsgaan en meelopen met de 'Gay Pride' om hun support te geven aan de Turkse LHBT Gemeen- schap.
                                       
                                                                       
►  Jan-Bert Vroege: "LHBT'ers in Turkije voelen zich lang niet zo vrij en veilig om zichzelf te zijn als wij in Amsterdam   Er is nog een wereld te winnen voor de LHBT- en mensenrechten in Turkije. Door onze aanwezigheid hopen we hen een hart onder de riem te steken".

Zie ook:
bronnen: GaySite.nl / Facebook.com – GaySite.nl / YouTube.com            ↓↓↓   Turkije – Istanbul  →  Gay / Lesbian / Trans Pride  →  Zondag 19 juni 2016   ↓↓↓