woensdag 15 mei 2013

Tijd voor Europese steun in de rug voor Homorechten


                     
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) roept haar Europese collega's op om rond de Internationale dag tegen homofobie vrijdag een statement te maken voor een Europese aanpak van homorechten.

"Homorechten zijn een onderdeel van onze mensenrechten. Het hoort bij onze diverse samenleving", aldus de minister in een interview met Nu.nl. Volgens Bussemaker is op dit gebied nog veel werk te doen. "Er is een terugslag merkbaar en dat betekent dat homo-emancipatie onder- houd vergt", aldus Bussemaker. "Barack Obama prees eerder deze maand de moed van de Amerikaanse basketballer 'Jason Collins' om uit de kast te komen. Zo'n steun in de rug is voor de hele homogemeenschap van enorme waarde".

Donderdag start in Den Haag een tweedaagse internationale conferentie over homo-emancipatie. Naast de daarvoor verantwoordelijke Europese ministers zullen ook koningin Máxima en Eurocommissaris Viviane Reding (Burgerrechten) hierbij aanwezig zijn.

bronnen: Algemeen Dagblad / NU.nl
            

Dag tegen Homofobie met Koninklijk tintje

Vrijdag 17 mei is het weer International Day Against Homophobia (IDAHO). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot in 1991 op deze dag om homoseksualiteit te schrappen van de lijst geestesziekten.

Daarmee is 17 mei dé dag waarop homo-emancipatieorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Op 17 mei vinden wereldwijd activiteiten plaats om de strijd tegen homofobie onder de aandacht te brengen.

In ons land vindt deze week de eerste Europese editie van 'IDAHO' plaats. Dé internationale homo-emancipatietop gaat donderdag 16 mei 2013 van start in Den Haag. Als gastland en initiatiefnemer van de eerste editie van deze top, ontvangt Nederland deze week ruim 700 deelnemers uit binnen- en buitenland.

Minister Jet Bussemaker (emancipatie) treedt namens het kabinet op als gastvrouw en ontvangt collega-ministers uit o.a. Finland, Verenigd Koninkrijk, België en Zweden. Daarnaast nemen delegaties van de Raad van Europa, Europarlementariërs, internationale roze netwerken van politie en krijgsmacht, mensenrechtenverdedigers, koplopergemeenten en studenten aan 't congres deel. Hare Majesteit Koningin Máxima zal op donderdagavond 16 mei aanwezig zijn tijdens de officiële IDAHO bijeenkomst in de Ridderzaal.

Op verschillende locaties in Den Haag gaan de deelnemers aan het IDAHO congres in deelsessies en workshops met elkaar in gesprek over de vraag hoe de emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Europees niveau verbeterd kan worden en wat men kan leren van elkaar.

Een overzicht van wereldwijde activiteiten rond de International Day Against Homophobia is te vinden op:  www.dayagainsthomophobia.org


COC wil ambitieuzer Homo-emancipatiebeleid

COC Nederland wil een ambitieuzer emancipatiebeleid voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's). Zo reageert COC-voor- zitter Tanja Ineke op de maandag verschenen emancipatienota van minister Bussemaker (OCW).

"We deden de afgelopen tijd tal van suggesties voor een ambitieus LHBT-beleid en riepen op tot een hernieuwd startschot voor de marathon naar sociale acceptatie," aldus COC-voorzitter Ineke. "Van die ambitie herkennen we nog te weinig terug in de emancipatienota van minister Bussemaker".

Het COC stuurde diverse bewindspersonen van het kabinet Rutte II de afgelopen maanden in totaal tien brieven namens elf LHBT-organisaties. Daarin stonden tal van concrete suggesties voor een ambitieus LHBT-emancipatiebeleid. COC-voorzitter Ineke wil op korte termijn met Busse- maker, die coördinerend bewindspersoon is voor het emancipatiebeleid, in gesprek om te bezien hoe het beleid verder kan worden aange- scherpt.

Het COC stelt onder meer voor dat er op elke middelbare school een Gay-Straight Alliance (GSA) komt, een groep hetero- en LHBT-leerlingen die samen werken aan een LHBT-vriendelijker klimaat. Uit onderzoek van de NJR blijkt dat GSA's bijdragen aan een betere situatie voor LHBT-leerlingen. Ook wil de belangenorganisatie meer maatregelen voor LHBT-acceptatie in het basisonderwijs en onderzoek van de Onderwijsin- spectie naar de introductie van verplichte voorlichting over LHBT's.

Het COC is bezorgd over het feit dat de minister in haar brief het lespakket Wonderlijk gemaakt aanhaalt als voorbeeld van een lesmethode voor het reformatorisch onderwijs. Dit lespakket kwam in 2011 in opspraak omdat daarin over homoseksualiteit gesteld werd: "Gelukkig gaat dat bij velen weer over".

Het COC wil dat er een masterplan transgenderemancipatie komt. Daarmee zou de wachttijd van 18 maanden voor een geslachtstransitietraject moeten verdwijnen. Ook zouden er duidelijke maatregelen en streefcijfers moeten komen voor de arbeidsparticipatie van transgenders en wil het COC duidelijkheid over het opnemen van een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling.

De belangenorganisatie pleit voor aanvullende maatregelen om de veiligheid van LHBT's te verbeteren. Zo noemt het regeerakkoord bestrijding van anti-LHBTgeweld weliswaar als prioriteit, maar is dat onderwerp niet expliciet benoemd in de landelijke prioriteiten van de politie. Het COC wil op korte termijn in elke politieregio een Roze in Blauw-unit die zich specifiek richt op bestrijding van anti-LHBT geweld.

Het COC mist in de emancipatienota verder specifieke maatregelen om de emancipatie van biseksuelen te bevorderen, voornemens om te komen tot een Europese non-discriminatierichtlijn en het opnemen van 'homoseksuele gerichtheid' in artikel 1 Grondwet. Hoewel de nota loopt tot 2016, bestaat er onduidelijkheid over veel onderdelen van het LHBT-emancipatiebeleid na 2014.

Het COC is positief dat minister Bussemaker erkent dat emancipatie continu om onderhoud vraagt. Het COC prijst de internationale ambities van het kabinet en de aandacht van de minister voor interseksuelen. De belangenorganisatie is tevreden dat lesmaterialen gescand zullen worden op aandacht voor LHBT's en dat ook gekeken zal worden naar aandacht voor LHBT's op lerarenopleidingen.

bronnen: GaySite.nl / COC Nederland