vrijdag 17 mei 2013

Eurovisie Songfestival | Veel ophef over Lesbische kus


                       
De lesbische kus van de Finse Krista Siegfrids tijdens de tweede voorronde van het Eurovisie Songfestival heeft op diverse plekken in Europa voor flink wat beroering gezorgd. Het was de eerste keer dat een kandidaat het aandurfde een duidelijk statement tijdens het Eurovisie Songfestival te maken.

Siegfrids wilde met de zoen aan één van de danseressen laten zien dat ze voor de invoering van 't homohuwelijk in haar land is. Turkije heeft vanwege de kus de tweede halve finale van het Songfestival niet uitgezonden en ook in Rusland is gechoqueerd gereageerd.

Officieel worden tijdens het Eurovisie Songfestival politieke boodschappen verboden. Maar tot nu toe heeft de organisatie van het liedjesfestival de twee zoenende vrouwen met rust gelaten. Dit was voor Turkije reden om de tweede halve finale van het Songfestival niet uit te zenden. Omdat de Finse act door is naar de finale zal Turkije ook zaterdag geen verslag doen van het festival. Turkse media spreken schande van het politieke statement. Het homohuwelijk is in Turkije nog altijd verboden.

Ook in Rusland, waar de lesbische zoen gezien wordt als 'homopropaganda', werd de Finse act met veel afschuw bekeken. De presentator van de Russische televisie zei enkele malen "oh-oh-oh en ah-ah-ah" tijdens de zoen. Vol verbazing riep hij uit: "Ze doet het, wat verschrikkelijk" ‼

Even was er sprake van dat ook de Russische televisie de lesbische zoen niet zou uitzenden maar daar is blijkbaar op 't laatste moment van af ge-zien. Of de staatstelevisie zaterdag de zoen zal censureren is niet bekend. De Russische overheid ziet de actie van de Finse zangeres als 'homopropaganda' en niet geschikt voor jonge kijkers.

Naar de tweede halve van het Eurovisiesongfestival hebben donderdagavond in ons land gemiddeld 1.441.000 Nederlanders gekeken. Zaterdag zal Anouk in de finale als dertiende land haar 'Birds' ten gehore brengen.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com