woensdag 15 mei 2013

Homohuwelijk officieel goedgekeurd in Brazilië


                    
De Nationale Raad voor Justitie in Brazilië heeft dinsdag het homohuwelijk de facto goedgekeurd. De goedkeuring komt twee maan- den voor het bezoek van paus Franciscus aan het Latijns-Amerikaanse land. Er waren 14 stemmen voor en één stem tegen.

De beslissing bekrachtigt een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2011, dat stelt dat 'de uitdrukking van de seksualiteit en homoseksuele ge- voelens niet de basis kunnen vormen voor een discriminerende behandeling, die geen enkele steun vindt in de tekst van de federale grondwet van 1998'. Door deze goedkeuring kunnen ambtenaren van de burgerlijke stand een huwelijksacte tussen personen van het zelfde geslacht niet langer weigeren.

Binnen twee maanden komt de paus op bezoek in Brazilië, naar aanleiding van de Wereldjongerendagen, die plaatsvinden van 23 tot 28 juli. Het Zuid-Amerikaanse land telt de meeste katholieken ter wereld (123 miljoen). De rooms-katholieke kerk is fel tegen het homohuwelijk gekant.

In Latijns-Amerika zijn er twee andere landen waar mensen van het zelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen treden: Argentinië (2010) en Mexico (2009). Het parlement in Uruguay keurde begin april een wet goed die mensen van hetzelfde geslacht toelaat om te trouwen. De presi- dent van Uruguay moet de wet een van de komende weken officieel bekrachtigen.

bron: Algemeen Dagblad
            

Homohuwelijk in Brazilië goedgekeurd    


De Braziliaanse Raad van Justitie heeft de weg vrijgemaakt voor het openstellen van het huwelijk in het hele land, door te beslissen dat homokoppels het recht om te trouwen niet ontzegd mag worden.

Joaquim Barbosa, hoofd van de Hoge Raad, zei dat er geen reden was om te wachten tot 't Braziliaanse Congres de nieuwe wet voor het open huwelijk aanneemt.

"Dit staat gelijk aan het autoriseren van het homohuwelijk in Brazilië", zei Raquel Pereira de Castro Arajo van het Braziliaanse mensenrechten- comité. De president van de Brazilian LGBT Association, Carlos Magno Fonseca, ziet het als een grote stap die gelijkheid verzekert voor hetero- en homokoppels.

In 2011 besloot de Hoge Raad van het grootste Katholieke land ter wereld al dat homokoppels het recht op geregistreerd partnerschap hadden. Dat gaf 'stabiele' koppels dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels als het ging om uitkeringen, erfenissen en belasting. De afgelopen jaren gaven een aantal Braziliaanse staten homo's wel al het recht om hun relaties te laten registreren als huwelijken.

bron: GayKrant.nl