zondag 12 mei 2013

17 Mei 2013 | Dag tegen HoLeBi- en Transfobie


                 
België - Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Ook dit jaar zullen heel wat Belgische gemeentes en ste- den de regenboogvlag laten wapperen, door deze symbolische daad steken ze de HoLeBi- en Transgemeenschap een hart onder de riem. Jammer genoeg zijn er dit jaar enkele gemeenten die lieten weten dat ze dit jaar niet zullen mee doen. Anderen haalden dan weer de pers door hun eigen acties en engagementsverklaringen t.v.v. van HoLeBi's. Dit jaar is het thema van de 'Internationale Dag tegen Homofobie': "Fight the Homophobia Web Virus". Onderaan volgt het programma van enkele Belgische steden en gemeenten op 17 mei 2013.

Wereldwijd viert men op 17 mei Internationale Dag Tegen Homofobie - hierbij worden o.a de discriminatie en vervolging van HoLeBi's en trans- genders aangeklaagd - De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homo- seksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening omschreven – in sommige landen houden ze op deze dag een Gay Pride optocht – waar- bij het in bepaalde landen een hele hachelijke onderneming is met hevige tegenbetogingen en vaak geweld en politie machtsvertoon tot gevolg

In ons landje vroeg de HoLeBi-federatie net als vorig jaar aan de Belgische gemeenten en steden om de HoLeBi-vlag te heisen tijdens de Pride week van 13 tot 19 mei of op de Internationale Dag tegen homofobie zelf. Velen lieten al weten mee te zullen doen, maar enkelen lieten dit jaar voor het eerst weten niet mee te doen. De Antwerpse gemeente Riemst liet per brief weten niet mee te doen waarom is niet duidelijk. Ook de gemeenten Sint-Laureins en Nieuwpoort doen niet mee ook hier geen idee waarom. De gemeente Halen is dan weer een uitzondering, zij kun- nen niet mee doen want vorig jaar werd hun regenboogvlag gestolen en ze lieten weten dat ze niet in de mogelijkheid zijn een nieuwe te kopen. Yves Aerts van de HoLeBi-federatie Çavaria noemt het zonde dat sommige gemeentes er dit jaar bewust voor kiezen niet mee te doen, maar zegt dat dit natuurlijk wel hun recht is en is blij dat de meerderheid wel mee doet. Over de gemeente Halen zegt hij dat de fedeartie gerust een vlag wil schenken als ze die dan ook daadwerkelijk ophangen.

Beter nieuws vanuit de gemeente Riemst. Daar ondertekenden de gemeente een engagementsverklaring om het geweld tegen HoLeBi's en transgenders terug te dringen. Die verklaring is opgemaakt door het Regenbooghuis Limburg, i.s.m. diverse partners. Doel van de actie is om alle Limburgers te sensibiliseren rond dit thema en tot één Limburgs plan van aanpak te komen. De sensibiliseringscampagne heet 'Limburg zegt NEE !! tegen homo- en transfoob geweld' en duurt één jaar. Ze wordt opgezet door het Regenboogshuis Limburg, de stad Genk en Hasselt, Lommel, Sint-Truiden, Bedoeling is om één Limburgs front te vormen tegen deze laffe vorm van geweld, maar ook om partners te zoeken en een netwerk uit te bouwen om te komen tot een Limburgs plan van aanpak op diverse domeinen.

Ook in de stad Sint-Truiden werd er recent een engagementsverklaring tegen homo- en transfobie ondertekent. Waarbij tijdens de Pride week in de bibliotheek boeken met een HoLeBi-thema in de kijker staan en op het abdijplein de HoLeBi-vlag word gehesen. "Met de ondertekening van deze verklaring engageren we ons om discriminatie, intimidatie en geweld tegen HoLeBi's krachtig te bestrijden. De komende maanden zitten we met de welzijnsdienst en HoLeBi-vereniging ST-Out (Sint-Truiden Out) rond de tafel om concrete maatregelen uit te werken !!", zei schepen Raymonde Spiritus (CD&V)

PROGRAMMA van enkele Vlaamse Steden !!

Heel Vlaanderen:
Çavaria (HoLeBi- en Transfederatie) organiseert stationsatie in heel vlaanderen. Samen met gemotiveerde vrijwilligers zullen we aan enkele stations flyers en stickers uit delen aan voorbijgangers. De stationsactie gaat door tijdens de ochtend- én de avondspits: 07.30-09.00 uur en 16.30-18.00 uur.

Sint-Truiden:
Van 10 tot 19 mei organiseert HoLeBi-vereniging ST-OUT een 'Book Pride Week' i.s.m. de Bibliotheek van Sint-Truiden. Tijdens deze Book Pride week wordt de literatuur met een roze kantje extra in de kijker gezet. Check it out !! Met de steun van Çavaria, Regenbooghuis van Limburg, Uitgeverij Het Verschil, Stad Sint-Truiden en de Bibliotheek van Sint-Truiden !!
Info: www.facebook.com/sinttruiden.out  en  www.sinttruiden-out.weebly.com

Roeselare:
Film: 'The Mathew Shepard Story' - een film die je moet hebben gezien. Organisatie Animo Roeselare in samenwerking met L.O.O.D.S Roeselare - Entree: 5 euro - Vanaf 19.30 uur. Place To Be: Verwerijstraat 25 te 8800 Roeselare.  Info: www.facebook.com/events

Sint-Pieters-Leeuw:
Info-avond en ontmoetingsmoment voor HoLeBi-ouders en geïnteresseerden. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw organiseert, in sa- menwerking met Çavaria en het HoLeBi-huis, een info-avond en een ontmoetingsmoment voor HoLeBi-ouders en geïnteresseerden.

Programma: inleiding, bespreking van enkele stellingen, getuigenissen van HoLeBi's, mogelijkheid tot vraagstelling vanuit 't publiek, afsluiting bij een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur. Place To Be: Cultureel Centrum Coloma, Joseph Depauwstraat 25 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw. Ontvangst om 19.30 uur - Aanvang om 20.00 uur. Entree is gratis, vrije toegang.

Hasselt:
De Dienst Gelijke Kansen organiseert samen met de Limburgse HoLeBi- en Transgender-adviesraad een sensibiliserende actie rond homofoob en transfoob geweld. Doel: alle Limburgers sensibiliseren rond homofoob en tranfsfoob geweld en een netwerk op te bouwen om de dialoog tussen allochtone jongeren en HoLeBi's op gang te brengen. Er wordt daarvoor naar sleutelfiguren gezocht om te achterhalen hoe we deze doelgroep kunnen bereiken en hen ervan kunnen overtuigen dat geweld niet acceptabel is in de samenleving. Onze leuze voor de actie is: 'Limburg zegt NEE !! tegen geweld op HoLeBi's en Transgenders'. De gemeenten worden gevraagd om een banner rond deze actie op te hangen.

Iedereen die aanwezig is op 17 mei krijgt een button van ons. Er wordt een charter ter beschikking gesteld voor iedereen. Mustafa Kör komt een gedicht voordragen, 'The Dalles Project' komt optreden en 'DON LUCA' komt ook een voordracht doen. Wie zich geroepen voelt en NEE zegt tegen homofoob en transfoob geweld komt zeker langs op 17 mei in het Regenbooghuis te Hasselt - Aanvang: 18.00 uur.

Kessel-Lo:
Middaglezing @ Gelijkenkansenuurtje lezing Frank Schoenmakers over de 'Baltic in Vilnius 2010' - Frank Schoenmakers getuigt over zijn ervarin- gen tijdens de 'Baltic Pride in Vilnius in 2010' - Gratis entree !! Aanvang om 12:30 u tot 13:30 uur. Personen met een handicap worden verzocht ten laatste op 30 april contact op te nemen met Linda via email: linda.rottiers@vlaamsbrabant.be of 016-26 73 86. Deze lezing is een reali- satie van de Provincie Vlaams Brabant in samenwerking met de Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen. Place To Be: Provinciehuis Vlaams-Brabant - Provincieplein 1, 3010 Kessel-Lo.  

bronnen: Nieuwsblad.be / HBVL.be / www.HoLeBi.info