dinsdag 2 april 2013

Lancering Anti-Homocampagne bij graf activist

Anti-homoactivisten en religieuze leiders in Oeganda hebben op met Pasen de campagne 'Say No to Homosexuality' gelanceerd, geleid door pastoor Solomon Male en dominee Thomas Musoke. De bijeenkomst werd gehouden in Namataba Village, net naast het graf en het ouderlijk huis van de vermoorde homoactivist David Kato. Kato's moeder was naar verluidt thuis en zag alles.

Pastoor Male werd vergezeld door twee mensen die zeggen 'ex-homo' te zijn en claimden te zijn 'gerekruteerd' om homo te worden door om- koping en onvrijwillige sodomie. Dat blijkt uit een rapport dat het Amerikaanse gay magazine The Advocate ontving van LHBT-activisten Pepe Onziema en Jeffrey Ogwaro. De religieuze leiders zeiden ook dat homo's jonge mannen onder schot houden en homoseksualiteit opdringen, onder meer met cadeaus en beloftes van een opleiding.

Volgens Male was een van de ex-homo's door Kato gerekruteerd als homo. Hij beweerde dat hij door de homoactivist was verkracht en geïnfec- teerd met hiv. Daarna legde hij zijn keuze uit om zijn haatcampagne te starten op de stoep van Kato, die in 2011 werd doodgeknuppeld voor zijn huis. De politie bestempelde het als het resultaat van een overval en negeerde verzoeken om Kato's dood als haatmisdaad te onderzoeken.

Tijdens een vraag-en-antwoordsessie werd een agent gevraagd of politiehonden getraind kunnen worden om homoseksualiteit te ruiken. Hij ant- woordde: "Ja, dat is mogelijk". De plaatselijke politie steunde de bijeenkomst.

De zogenoemde 'Kill the Gays Bill', de zeer omstreden anti-homowet in Oeganda, krijgt veel steun van leden van het Oegandese parlement. In het wetsvoorstel staat dat homo's een gevangenisstraf kunnen krijgen, evenals degenen die hen niet aangeven bij de autoriteiten. In sommige gevallen kan levenslang of zelfs de doodstraf worden gegeven.

bronnen: GayKrant.nl / The Advocate