dinsdag 16 augustus 2016

Oekraïne | "Voor het eerst in de geschiedenis een Gay Pride zonder aanvallen"

Oekraïne – Odessa    Voor het eerst in de geschiedenis van Oekraïne kon er afgelopen weekend zonder aanvallen van homofoben een kleine Pride plaatsvinden.  Bijna 100 HoLeBi's, Transgenders & sympathisanten kwamen samen in Odessa, de derde grootste stad van Oekraïne

De vorige Gay Prides in Oekraïne vonden steeds plaats in de hoofdstad Kiev. Maar deze werden elk jaar opnieuw aangevallen door homofoben vanuit "rechts extremistische groeperingen".  In eerste instantie stonden de autoriteiten van Odessa wat weigerachtig tegenover een houden van een Pride. Maar uiteindelijk gaven ze hun akkoord maar verbood men enkel te demonstreren in Shevchenko Park.
                            
                                           
Daarnaast zorgde de stad ook voor politie bescherming, ruim 500 politie mensen waren opgetrommeld om de 100 mensen die mee stapten in de Odessa Pride te beschermen  en dat was eventjes nodig toen een 'twintigtal homofoben' opdoken – maar ze kregen geen kansen en werden meteen gearresteerd.

Hierdoor was het voor het eerst in de geschiedenis van het land dat een Pride plaats kon vinden zonder gewelddadige aanvallen van homofo- ben. Geoffrey Pyatt Amerikaans ambassadeur in Oekraïne zei net als de Chef van de politie dat de Pride in Odessa bewezen heeft dat de stad een veilige plaats is voor iedereen.

Zie ook:  Oekraïne houdt eerste Gay Pride ooit in Odessa  /  Meer politie dan deelnemers voor Gay Pride in Odessa

bronnen: HoLeBi.info / Twitter.com – The Odessa Review / YouTube.com