vrijdag 19 augustus 2016

Amsterdam → Hartjesdagen | "Nacht van de Romantiek en Hartjesdag 2016" ‼

Amsterdam  →  Vorig jaar keerden na twee jaar de Hartjesdagen terug op en rond de Amsterdamse Zeedijk → dit jaar op zondag 21 en maandag 22 augustus. Van zaterdag op zondag is de Nacht van de Romantiek met kleinschalige optredens in en om horecazaken. 

Maandag is dé Hartjesdag, met vanaf 11.00 uur een buurtbrunch en om 13.00 uur de officiële opening met een Drakendans  Vanaf 13.00 uur kan iedereen zich inschrijven in de Olofskapel voor de wedstrijd 'Dames en Heren flaneren'. Van 14.00 tot 18.00 uur paraderen zij rond; een jury beoordeelt Vaders- of Moeders-mooiste is. Om 19.00 uur barst het straatfeest los, dat duurt tot 22.00 uur.
                                    
                                         
In de Middeleeuwen was Hartjesdag een straatfeest in Haarlem, Bloemendaal en Amsterdam, waarbij mannen verkleed als vrouwen rondliepen en vrouwen als mannen. Mogelijk was Hartjesdag een verbastering van 'hertjesdag' ‼ → de dag waarop gewone Haarlemmers in de bossen op herten mochten jagen, de rest van het jaar een privilege voor de adel.

Mogelijk gaat 't nog verder terug en was Hartjesdag een oogstfeest ter ere van Hertus, de Germaanse godin van de aarde. De Duitse bezetters verboden Hartjesdag in 1943. In 1997 werd de feestdag op de Zeedijk nieuw leven ingeblazen  In de loop der jaren onderging het feest veel veranderingen, zoals de input van de gay-scene en drag queens.

bronnen: Gay.blog.nl / Twitter.com – Stichting Hartjesdag / AT5.nl – Video's