vrijdag 8 juli 2016

Onderzoek | "Discriminatie houdt Hiv-epidemie onder Homo-mannen in stand"

Amerika – Onderzoek  →  Hoewel het aantal Hiv-besmettingen wereldwijd licht afneemt, is de ziekte onder "mannen die seks hebben met mannen" een onverminderd probleem.

"We zijn erg bezorgd dat de Hiv-epidemie zich doorzet onder homomannen. Het gaat de verkeerde kant op", aldus arts "Chris Beyrer" van de John Hopkins Universiteit in Amerika.

Chris Beyrer leidde een onderzoek naar Hiv, waarvan de bevindingen zaterdag 09 juli 2016 worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijd- schrift The Lancet.

De Amerikaan keek specifiek naar Hiv onder homo's, biseksuelen en andere mannen die seks hebben met mannen.

Stigmatisering en Discriminatie 
Stigmatisering en discriminatie zijn volgens de onderzoekers belangrijke verklaringen voor het feit dat de Hiv-epidemie onder homoseksuelen aanhoudt. In veel landen krijgen LGBT's om politieke en culturele redenen niet de vereiste medische zorg  Hierdoor worden besmettingen van Hiv onder homo's nauwelijks teruggedrongen.

Onder meer Rusland en enkele Afrikaanse landen worden in het onderzoek genoemd  De wetenschappers beschrijven een situatie in Malawi, waarbij een man werd gearresteerd nadat bleek dat hij z'n Hiv-besmetting door seks met mannen had opgelopen. Hierdoor durfden anderen zich niet meer te laten testen.

"De angst voor discriminatie staat niet alleen behandeling, maar ook testen op Hiv in de weg. Hierdoor kan de verspreiding van de ziekte niet goed worden bestreden", aldus Chris Beyrer. "Deze ontwikkeling moet veranderen, willen we ooit bereiken dat er een Aids-vrije generatie op aarde rondloopt".

bronnen: NU.nl / YouTube.com