donderdag 14 juli 2016

Amsterdam – Pride Photo | "Pride Photo Award voor verboden Istanbul Pride"

Amsterdam – Pride Photo Award 2016    De Turkse oproerpolitie probeerde eerder deze maand de 'Pride-parade' in Istanbul te voor- komen. Een jonge vrouw trotseert de politiemacht.

Een en ander werd vastgelegd door de Turkse fotojournalist Akın Çeliktaş ‼ Zijn foto werd bekroond met de Pride Photo Award 2016. De foto is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten.
                                        
                                                  
Akın Çeliktaş maakte zijn foto op de dag dat de oproerpolitie de Pride-optocht probeerde te voorkomen - op 26 juni ‼ De parade was vanwege veiligheidsredenen verboden. Ondanks het verbod kwamen er demonstranten opdagen, die zich in kleine groepjes verspreidden door het cen- trum. Zo waren ze toch zichtbaar als alternatief voor de optocht ‼ Uiteindelijk werden ze uiteen gedreven door de politie ... met traangas en rubberkogels.

Margriet van der Linden is bestuursvoorzitter van de 'Pride Photo Award' ‼ Zij vertelt: "We zijn enorm trots op deze winnaar. Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld".

Van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober is een expositie te zien met alle winnende foto's, in de Oude Kerk in Amsterdam.

Hier vind je een volledig overzicht van alle winnaars van de Pride Photo Award 2016
                              
                            
Zie ook:
bronnen: Winq.nl / Facebook.com – OUT.tv / PridePhotoAward.org  / YouTube.com – MVS Gaystation