zaterdag 16 juli 2016

Amsterdam - Gay & EuroPride | Extra alertheid tijdens Gay Pride na aanslagen

De gemeente Amsterdam laat weten dat 't samen met onder meer justitie, politie en de 'Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid' (NCTV) onderzoekt of de veiligheid tijdens de komende Gay Pride nog gegarandeerd kan worden ... na de aanslag in het Franse 'Nice' afgelopen week. Vanaf 23 juli vinden er meer dan 300 evenementen plaats in en rond de hoofdstad en naar verwachting zullen rond een miljoen belangstellenden de komende weken de Roze Zaterdag, EuroPride en Gay Pride bezoeken.

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan liet vrijdag weten dat er veel zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen en dat de politie extra alert is om zo de Gay Pride veilig te laten verlopen  "De Gay Pride is een belangrijk evenement dat symbool staat voor vrijheid. Ons uitgangspunt is om het gewone leven zo veel mogelijk door te laten gaan en niet in angst te leven", aldus de woordvoerder. Veilig- heidsmaatregelen zijn volgens hem nu eenmaal altijd nodig. Bijvoorbeeld vanwege extreem weer - als er topdrukte is tijdens een evenement of zoals nu, bij terreurdreiging.

Hoofdcommissaris van politie Erik Akerboom laat ook weten dat de beveiliging van de Gay Pride opnieuw wordt bekeken. De Nationaal Coör- dinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, zegt tegen NOS dat het dreigingsniveau in Nederland onveranderd blijft. In Frankrijk is het dreigingsniveau wel verhoogd na de aanslag in Nice. Dit weekend is daarom de Gay Pride in Marseille en Montpellier afgelast. Volgens de organisatie kan de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd worden ‼ Ook zijn de festiviteiten rond deze evenementen geschrapt uit me- deleven met de slachtoffers van de aanslag in Nice.

Zie ook:
Extra:

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com