zaterdag 28 mei 2016

Den Haag – Regenboogzebrapad | Den Haag heeft nu een veelkleurige Gaybra

In de middenberm van de Bezuidenhoutseweg, ter hoogte van winkel-, woon- en kantoorkolos New Babylon, heeft de gemeente Den Haag een zogenoemd Regenboogzebrapad aangelegd ‼ Met 't gekleurde pad wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van LHBT's – Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en de Transgendergemeenschap.

De stad wil met het Gaybra-pad laten zien dat het diversiteit hoog in 't vaandel heeft staan. Sinds eind jaren '70 is de regenboogvlag een inter- nationaal symbool van en voor de LHBT-gemeenschap.

Gaybra
Initiatiefnemers voor de 'Gaybra' zijn onder anderen de lokale politici Arjen Dubbelaar (Groep De Mos), Arjen Lakerveld (VVD) en D66'er Kim Waanders. "We hebben een tijd geleden al de wens uitgesproken voor zo'n pad", zegt Kim Waanders. "In onze stad moet iedereen zichzelf kun- nen zijn: dat willen we met de gekleurde zebra duidelijk maken" ‼ Andere steden, waaronder Leiden, Maastricht, Zoetermeer, Utrecht en Tilburg hebben al een gekleurd zebrapad. "Den Haag kon niet langer achterblijven".'

De gekleurde zebra ligt nu in de middenberm van de Bezuidenhoutseweg ter hoogte van de Prinses Irenestraat - vlak achter New Babylon rich- ting het Haagse Bos. Het is echter niet de definitieve locatie. Wanneer de werkzaamheden rond de bouw van de fietsenstalling en de nieuwbouw op het Koningin Julianaplein zijn afgerond, schuift het pad een stukje op. Kim Waanders: "Dat zal over ongeveer een jaar zijn. Het regenboogze- brapad komt dan te liggen ter hoogte van de zebraklok, vlakbij het homomonument op de Koekamp".

Rainbow Festival
Het 'normale' zebrapad dat al op de rijbaan ligt, blijft gehandhaafd. Dit heeft te maken met de wettelijke verkeersvoorschriften.  
► De officiële onthulling van het gekleurde zebrapad heeft plaats op vrijdag 10 juni om 15.00 uur. Dat is niet geheel toevallig ook de eerste dag van het The Hague Rainbow Festival op de Grote Markt. De kroegen aan dat plein kleuren het hele weekeinde roze.

Kim Waanders: "We hebben aan de opening van 't zebrapad een wedstrijdje gekoppeld. Wie de leukste foto maakt op het gekleurde pad, krijgt vrijkaartjes voor het Rainbow Festival en een flesje champagne"  Wie weet doet er een originele geest mee die de beroemdste zebrapad-foto ooit – de albumcover Abbey Road van The Beatles in 1969 – weet te evenaren.

bronnen: AD.nl – Algemeen Dagblad / Twitter.com – Orange Avenue