woensdag 13 april 2016

15 april 2016 - International Day Of Silence | "Anti-Pestdag op 450 scholen" ‼

Op vrijdag 15 april 'zwijgen' leerlingen op meer dan 450 scholen (middelbare scholen en mbo's) in Nederland om te protesteren tegen pesten. International Day Of Silence, georganiseerd door COC's Gay-Straight Alliance Netwerk, wordt in Nederland voor de derde maal gehouden. De anti-pestdag is al jaren een succes op duizenden scholen in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Leerlingen die vrijdag 15 april hun mond houden, delen visitekaartjes uit met de tekst: "jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten".

Costas (15) en Sophie (15) organiseren de dag op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam: "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn ‼ Pesten is nooit OK" ‼, vinden zij.

Eén op de tien scholieren krijgt te maken met pesten  Onder openlijke lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren ligt dat percentage veel hoger: meer dan de helft (51%) werd 't afgelopen jaar gepest of kreeg te maken met negatieve reacties om hun geaardheid   'Vrouwelijke' jon- gens en 'jongensachtige' meiden worden het meest gepest; dat kunnen dus ook hetero's zijn.

COC's Gay-Straight Alliance Netwerk organiseert International Day Of Silence in Nederland. Leerlingen konden in de afgelopen weken gratis actiepakketten bestellen ‼ Daarin zit materiaal om zelf campagneposters te maken - visitekaartjes - plakband en brieven om de schoolleiding en docenten te informeren over de actie.

"International Day Of Silence" wordt in de VS al sinds 1996 gehouden. Daar wordt de dag georganiseerd door het Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN).

COC ondersteunt het Nederlandse Gay-Straight Alliance Netwerk. Gay-Straight Alliances zijn clubjes van homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en hetero-leerlingen en -docenten die samen seksuele diversiteit bespreekbaar maken. Op honderden scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet. Het NJI en het RIVM hebben 't project opgenomen in hun database van effectieve jeugdinterventies ‼ 

Meer informatie vind je op:  www.DayOfSilence.nl