zondag 7 februari 2016

Roemenië – LHBT's | "1,2 miljoen handtekeningen tegen het Homohuwelijk" ‼

In Roemenië zijn er maar liefst 1,2 miljoen handtekeningen verzameld tegen het homohuwelijk. In november van vorig jaar startte de Coalitie voor het gezin een nationale campagne om het homohuwelijk bij wet verboden te krijgen. 

Kerk  –  De campagne werd ondersteund door de Roemeens-Orthodoxe Kerk waarbij kerkleiders en gelovigen zelfs van deur tot deur trokken om handtekeningen te verzamelen. Ook ging men langst de vele scholen. Om een referendum af te dwingen zijn 500.000 handtekeningen nodig, dat aantal werd na twee maand flink overschreden met 1,2 miljoen handtekeningen ‼ → Na deze stap moet nu het parlement met twee derde meerderheid het wetsvoorstel goedkeuren waarna er een referendum volgt.

Homohuwelijk  –  Roemenië is één van de laatste Europese landen zonder officieel standpunt rond het homohuwelijk of legale partnerschappen voor homo en lesbische koppels. Tal van Centraal Oost Europese landen hebben een wettelijk verbod op het homohuwelijk, maar Hongarije en de Tsjechische Republiek hebben wél legale partnerschappen voor homo- en lesbische koppels.

LHBT's  –  De HoLeBi- en Transgender-gemeenschap stelt weinig voor in Roemenië. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het land pas in 2001 homoseksualiteit legaliseerde. Daardoor zijn er zo goed als geen HoLeBi- & Trans-rechtenorganisaties en activisten die kunnen opkomen voor gelijke rechten. En ondanks het feit dat bijvoorbeeld Boekarest wel een zogenaamd clubje heeft van uit de kast zijnde artiesten en journa- listen – die strijden tegen discriminatie van LHBT's – zijn de acties minimaal door de religieuze, politieke en sociale onderdrukking in het land, waarbij HoLeBi's en Transgenders zowel psychologisch als fysiek worden onderdrukt. Er is met andere woorden grote nood aan gelijke rechten strijders in het land waar onderwerpen als homoseksualiteit de kop worden ingedrukt door religieuze leiders waardoor velen die eerder uit de kast durfden te komen er terug in gaan.

bronnen: HoLeBi.info / YouTube.com