woensdag 10 februari 2016

Amsterdam - Rudolf | "Thuistelende HIV-patiënt mag toch eigen wiet kweken"

De ernstig zieke Rudolf Hillebrand mag zijn eigen wiet blijven kweken, dat heeft de rechter bepaald. Hillebrand is HIV-patiënt en heeft per dag vijf gram wiet nodig om zijn medicijnen binnen te houden.

Om de kosten te drukken besloot Hillebrand zijn eigen wiet te kweken, 24 plantjes had hij in huis. De politie viel vervolgens zijn woning in de- cember 2014 binnen na een melding van een hennepkwekerij en namen 19 plantjes mee.
                           

Hillebrand liet het er niet bij zitten en besloot de gang naar de rechter te maken. Deze stelde vast dat het geval van Hillebrand zo op zichzelf staat dat hij zelf, mits veilig, mag blijven telen. "Het is niet zo dat iedereen met een ernstige ziekte nu mag gaan kweken, de uitspraak is vol- ledig en alleen op de zaak van Hillebrand gericht", zegt zijn advocaat Barbalique Peters.

Vraag is nu wel wat deze uitspraak betekent voor de landelijke regelgeving. Chronisch zieken kunnen dus naar de rechter te stappen om een dergelijke uitzondering af te dwingen, Hillebrand is nu samen met een MS-patiënt elders in het land de enige die toestemming heeft om thuis meer dan vijf planten te kweken. 

Zie ook:
bronnen: AT5.nl / Twitter.com