woensdag 11 november 2015

Barack Obama als eerste president van de VS op de cover van Gay-magazine ‼

Amerika – OUT Magazine  →  President Obama siert de cover van het nieuwste nummer van Out Magazine. De Amerikaanse president is bovendien uitgeroepen tot Ally of the Year. Het Amerikaanse LHBT-blad presenteerde de jaarlijkse Out 100, een overzicht van mensen die veel voor de gemeenschap hebben betekend.

De fotoshoot met Obama is uniek. Het is de allereerste keer dat een president van de Verenigde Staten zich laat fotograferen voor een LHBT-medium. Obama is bovendien uitgeroepen tot 'Ally of the Year', een eretitel voor een hetero die het meest voor de LHBT-gemeenschap heeft betekend in het afgelopen jaar. Het tijdschrift prijst de president voor zijn steun voor huwelijksgelijkheid. Het moment dat het Witte Huis veranderde in een regenboog − nadat het Hooggerechtshof het 'homohuwelijk' in alle staten mogelijk had gemaakt − wordt door Out Magazine iconisch genoemd.

Love is love
De president sprak met het tijdschrift over zijn steun voor LHBT's. Hij vertelt dat hij als kind al een sterke voorstander was van het idee dat iedereen gelijk is, geïnspireerd door zijn moeder. Hij was dan ook dolgelukkig met het besluit van het Hooggerechtshof. "Ik was niet verrast door hun beslissing, maar, zoals miljoenen Amerikanen, was ik wel erg trots en blij dat het op deze manier liep. We zijn op ons sterkst en het meest vrij als we allen gelijk worden behandeld. Ik was trots om te kunnen zeggen: Love is love".

Trotse vader
Volgens Obama is het hele idee dat mensen worden gediscrimineerd onbegrijpelijk voor zijn twee dochters. "Ik heb het gevoel dat veel ouders geen zin hebben om aan hun kinderen te moeten uitleggen waarom een homoseksuele leraar of een transgender beste vriend in hun ogen niet geheel gelijkwaardig zijn aan andere mensen. Daarom is het zo belangrijk om gevaarlijke praktijken als conversietherapie voor jonge mensen te beëindigen en om ze te laten zijn wie ze zijn. De volgende generatie bespoedigt niet alleen verandering voor toekomstige generaties, maar ook voor mijn generatie. Als president, en als vader, maakt dat me erg trots. Het geeft me hoop".

Zijn steun voor de LHBT-gemeenschap beperkt zich niet tot de VS. "Het promoten en beschermen van mensenrechten voor iedereen, ongeacht hun seksuele voorkeur of genderidentiteit, is een fundamenteel deel van ons buitenlandbeleid en onderdeel van onze gesprekken met regeringen over de hele wereld".

Out 100
Ieder jaar presenteert Out Magazine een lijst van 100 mensen die van belang zijn geweest voor de Amerikaanse homogemeenschap. Caitlyn Jenner is bijvoorbeeld 'newsmaker of the year' en de titel 'doorbraak van het jaar' ging naar Years & Years-zanger Olly Alexander. Verder staan onder andere RuPaul's Drag Race-winnaar Violet Chachki, voetballer Robbie Rogers, acteur Russel Tovey en Sex and the City's Cynthia Nixon in de eervolle lijst.

Een volledig overzicht vind je HIER. 

bronnen: Gay.nl / Out.com / Twitter.com