zaterdag 12 september 2015

UK – Ashley Reed | Verenigd Koninkrijk wil 'Transgenderwet' niet actualiseren

De transgendergemeenschap in het Verenigd Koninkrijk is woedend op het ministerie van Justitie (MoJ) omdat het weigert de trans-genderwet aan te passen. De huidige wet dateert uit 2004 en is niet meer actueel, vinden transgenderactivisten, aldus gepubliceerd door GayStarNews.com en ZiZo-magazine.be.

Student Ashley Reed lanceerde in juli 2015 een petitie omdat ze het oneerlijk vindt moeten betalen om via een zogenaamde Gender Recognition Panel (Geslachterkenningspanel) van geslacht te mogen veranderen. De petitie vraagt ook dat niet-binaire personen, zij die zich nog man noch vrouw willen noemen, ook erkenning kunnen krijgen. Via de petitie zijn inmiddels ruim 30.000 handtekeningen verzameld.

Maar het ministerie van Justitie is niet van plan de wet aan te passen. In een formeel antwoord zegt het MoJ dat: (1) Criteria vastleggen niet abnormaal is omdat het geslacht van iemand wettelijke en sociale consequenties heeft. (2) Betalen voor diensten, zoals een rijbewijs, paspoort of huwelijksakte is niet abnormaal. (3) Niet-binaire personen zijn niet voorzien in Britse wetten en dus kunnen ze niet erkend worden.

De eerste twee argumenten zorgden al voor een golf van protest, maar vooral het niet erkennen van niet-binaire personen stoot velen voor de borst.

Het Britse Lagerhuis bespreekt dit binnenkort in de commissie "Vrouwen en Gelijkheden Transgenderkwesties".

bronnen: ZiZo-magazine.be / GayStarNews.com / YouTube.com