zondag 6 september 2015

België | 22 Vlaamse en Letse jongeren draaien een soap rond Genderidentiteit

Momenteel werken 12 Vlaamse en 10 Letse jongeren in het Kasteeltje in Wijgmaal samen aan een productie rond genderidentiteit. Bij het project zijn heel wat partners betrokken: het idee en de praktische organisatie komt van HoLeBi-huis Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant zorgde voor de middelen met steun van Erasmus+, Wel Jong Niet Hetero begeleidt de jongeren, Mediaraven (digitale media) ondersteunt de filmproductie en lokale jongerenorganisaties &of, Mixed, Leonardo en Skapis (Letland) zorgen voor de avond-activiteiten.

ZiZo-Magazine sprak met gedeputeerde voor jeugd en diversiteit Tie Roefs (Groen) over het ontstaan van dit project en de betrokkenheid van de provincie Vlaams-Brabant, en vervolgens gingen we samen een kijkje nemen in Wijgmaal.

Tie Roefs: "Het begon enkele jaren geleden. De toenmalige voorzitter wou iets doen rond burgerrechten in Europa. Ik vroeg toen aan het HoLeBi-huis Vlaams-Brabant of ze daar geen project rond hadden. Zij hadden al een idee rond uitwisseling met Riga, en dat project is dan weerhouden".

"Ik heb vroeger veel gewerkt rond uitwisseling, tussen Noord en Zuid voornamelijk, en heb daar altijd het rendement van gezien. Als je mensen doet werken aan een gemeenschappelijke realisatie, dan is dat heel relevant voor die mensen zelf, en het zorgt ook voor een sneeuwbaleffect dat op voorhand gegarandeerd is".

Met bijkomende Europese projectmiddelen via Jint, en met de steun van de dienst gelijke kansen onder de bevoegdheid van Marc Florquin, breidden de partners aan een vervolg, en kwam het idee om jongeren samen een productie te laten maken. Tie Roefs: "We wilden het project wel professioneel laten ondersteunen, omdat je anders misschient tot iets te vrijblijvend komt, wat leidt tot frustratie bij de deelnemers. De ambitie van Mediaraven is naar het schijnt heel erg groot".

Een medewerker van Mediaraven legde in Wijgmaal uit dat ze eerst zelf het script schreven voor de eerste episode (van circa 7 minuten). Zoals in elke goede soap eindigt elke aflevering met een cliffhanger. Vervolgens mochten de jongeren aan de slag om er een vervolg aan te breien. Buiten al te onlogische plotwendingen gaan ze met elk idee mee. De productiegroep weet dus zelf niet hoe het gaat eindigen. Wel gaan ze op basis van de gekozen verhaallijnen, het script van de laatste episode ook voor hun rekening nemen, om alle losse eindjes op te pikken en tot een grote finale te komen.

Het thema 'gender' zit er uiteraard wel in, maar ligt er zeker niet te dik bovenop. Het moet bovenal een leuke en spannende soap worden.

De provincie maakte van de gelegenheid gebruik om de educatieve map Gender in de Blender te actualiseren en in het Engels te vertalen. Als een leerkracht het dan wil oppikken, kan dat. Tie Roefs: "We kunnen die map via de Raad van Europa ook presenteren aan de overheden daar, en dan zijn we langs twee kanten bezig, van onderop en vanuit de overheid. Ik droom er ook van hier nog een Noord-Zuid verhaal aan te breien".

De Letse jongeren getuigden dat er bij hen nog heel wat werk aan de winkel is. De minister van buitenlandse zaken kwam dan wel uit de kast, maar zijn populariteit daalde plots met 40 procent. Tijdens hun eerste Gay Pride in 2005 waren er nog meer tegenbetogers dan deelnemers. De Euro Pride van dit jaar, met 5.000 deelnemers en minimaal protest, zagen ze dan ook als een groot succes.

Of de Vlaamse jongeren ook iets konden leren van dit project ?! Ze hebben getracht de groep Vlaamse jongeren zelf zo divers mogelijk te maken; zo zitten ook hetero's en jongeren met allochtone roots in de groep. "Dus je krijgt daar een mengelmoes van jongeren met verschillende achtergronden die geconfronteerd worden met een genderuitdaging. Ik zie het niet alleen als een ontmoeting tussen Oost en West, maar ook tussen 'ik' en 'jij'. Door het verschil komen ze misschien tot iets meer dan de som van de delen".

De trailer kan je nu al bewonderen, op de volledige uitzending is het wachten tot op het:  HoLeBi-filmfestival Vlaams-Brabant


bronnen: ZiZo-Magazine.be / YouTube.com