woensdag 8 juli 2015

Tilburg – De Nieuwe Lollipop | "Interview met de eigenaren van het Gay-café"

Sinds 10 april heeft Tilburg weer een gaycafé. In het pand van het voormalige Café 'De Lollipop' aan de Paleisring opende Jeroen Wassink samen met zijn partner Fransjan Marijnissen hun café 'De Nieuwe Lollipop'. Gay.nl sprak Wassink en Marijnissen over toekomstige plannen en het succes so far.

De Nieuwe Lollipop is sinds april open. Waarom besloten jullie nieuw leven in de gaykroeg te blazen ?!
"Toen op 1 januari 2015 plots bekend werd dat, na de Popcorn, ook de Lollipop zou sluiten vonden we dat als vaste Lollipop klanten eigenlijk geen optie. De vijfde stad van het land zou dan geen enkel gaycafé voor jongeren meer hebben. Café Peanuts zou als enige overblijven, maar dat is een stuk kleiner dan De Nieuwe Lollipop en richt zich voornamelijk op een wat oudere doelgroep. Bovendien is de Lollipop ook niet gesloten omdat er geen klanten meer kwamen. Het was door de crisis beduidend minder dan vroeger, maar de vorige eigenaar ondernam weinig meer om het café weer te laten opbloeien. Zonder horeca-ervaring, maar met ambitie, een goed beleid en een sterke crew moet het kunnen, dachten we".  

Hoe gaat het tot nu toe ?!
"De Lollipop is tweeënhalve maand dicht geweest, dus we waren erop voorbereid dat het wel eens heel lastig zou kunnen worden om iedereen weer terug te gaan halen. Het openingsweekend in april was echter boven verwachting druk en ook de weken erna bleven de bezoekers terug komen. Mede door het evenementenseizoen, zoals Meimarkt en Festival van het Levenslied, wist men ons snel weer te vinden. Er staat nog heel veel op de planning, dus we zijn er zeker van overtuigd dat het elke week weer een feestje zal blijven".

Trekken jullie een vergelijkbare doelgroep als de voormalige Lollipop aan ?! 
"De Lollipop staat bekend om het wat jongere publiek. De overgrote meerderheid is tussen de 18 en 30 jaar oud, maar uiteraard hebben we ook bezoekers boven die leeftijd. In het najaar starten we met speciale 18-min bijeenkomsten, omdat gays steeds vaker al jong uit de kast komen, maar nergens naar binnen mogen vanwege hun leeftijd. Met die speciale feesten willen we die doelgroep ook tegemoetkomen".

Wat doen jullie nu, waardoor het succesvoller is dan de voormalige Lollipop ?!
"Een belangrijk verschil is dat we ons niet meer alleen op gays focussen. We zijn straight-friendly, maar met de mentaliteit en openheid van een gaycafé. Het percentage hetero's stijgt ook steeds meer, iets waar we heel blij mee zijn. We hebben ook veel met bezoekers gepraat voordat we de kroeg openden. Zowel met enthousiaste bezoekers, als met de mensen die niet meer kwamen. Een veel gehoord kritiekpunt was dat de vorige eigenaren vrijwel nooit achter de bar te vinden waren. Men miste die betrokkenheid. Dat hebben we direct opgepakt. Die mening deelden wij zelf namelijk ook. 
Een ander kritiekpunt was de muziek, die te eenzijdig zou zijn. Veelal reggaeton en moombahton. Leuk, maar niet een hele avond. Wij wilden een nieuw concept en daarmee ook de muziek aanpakken. We zijn gaan werken met gedeeltelijk andere DJ's en geven daarnaast ook nieuwe DJ's een podium om af en toe een set te draaien. Met alleen cafeetje draaien kom je er niet meer in 2015. Je moet uniek zijn en veel ondernemen om gasten te vermaken".

Hebben jullie de ambiance ook een beetje gepimpt ?!
"Jazeker. Ons terras is geheel vernieuwd inclusief loungebank, we hebben een nieuwe shotjeskaart en sinds kort ook een cocktailkaart. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de menukaart voor late lunch, diner en hapjes op het terras".

Jullie werken ook met thema's, toch ?!
"Dat klopt. Op woensdagavond is het bijvoorbeeld 'karaokeNight', op donderdagavond is het 'Students Night Out' en op zondag richten we ons voornamelijk op Nederlandstalig. We verzinnen ook telkens nieuwe speciale (drank)acties. Op vrijdag gaan we thema's afwisselen, zoals bijvoorbeeld een Full Moon Party, 90's Party, Beachparty, etc. En elke zaterdag is het 'SaturGAYnight', hét straight-friendly gayfeestje van Tilburg".

Wat zijn jullie plannen voor Roze Maandag dit jaar ?!
"Roze Maandag wordt een groot feest. Voor ons is het de eerste Roze Maandag als eigenaren, maar we zijn enorm blij met alle hulp van collega's en onze crew. De laatste hand wordt gelegd aan de planning en dan kunnen we los ‼! We hebben tijdens Roze Maandag de hele dag drags on stage en een afwisselend programma van de beste DJ's, zoals Lady DJ Marjo, DJ Adje, Richy Ridiculous, Miss JAM!E, Tomcio en Louis Laporte. Grote organisaties als Gay.nl en het COC zullen die dag hun meetingpoint bij ons houden. Overigens beginnen we al op zondagavond 19 juli met de Roze Maandag preparty". 

Denk je dat Roze Maandag ook bijdraagt aan de acceptatie van LHBT's in Tilburg, of is het vooral een gezellig feestje ?!
"Roze Maandag is vooral een feestje geworden de laatste jaren. Voor velen is het ook een dag van 'aapjes kijken'. Vooral de heterobezoekers komen speciaal voor de geweldig uitgedoste drags. De Lollipop was jarenlang hét epicentrum van Roze Maandag, dus we gaan zeker dit jaar die status eer aan doen. Overgens denken we wel dat Roze Maandag bijdraagt aan de acceptatie. Zeker omdat Roze Maandag nog zo 'gewoon' is in tegenstelling tot de Amsterdam Gay Pride. Wij zijn van mening dat aandacht geven aan het onderwerp noodzakelijk blijft".

Dit jaar viert Roze Maandag haar 25-jarig jubileum. Het thema is dit jaar 'HAND IN HAND'. Alle evenementen van De Nieuwe Lollipop staan in de agenda op Gay.nl en in Gay&Night en op de WebsiteTwitter en Facebook-pagina van 'De nieuwe Lollipop'.

Zie ook:  
bronnen: Gay.nl / YouTube.com