vrijdag 3 juli 2015

Rotterdam · Kralingse Bos | Westlander opgepakt voor Homo·moorden in 1993

Een 47-jarige man uit de gemeente Westland wordt er van verdacht in 1993 in het Rotterdamse Kralingse Bos de 56-jarige 'Theo van Lente' en de 47-jarige 'Hans Kaptein' te hebben vermoord. Hij is vanochtend vroeg aangehouden. De slachtoffers, Rotterdammers, bezochten heimelijk de homo-ontmoetingsplaats in het bos. Beide mannen werden doodgestoken.

Het cold-caseteam, dat enkele jaren geleden het onderzoek naar de onopgeloste moorden nieuw leven inblies, is nog steeds op zoek naar getuigen en eventuele andere slachtoffers van berovingen in het Rotterdamse bos.

In de zomer van 1993 vonden tussen 30 juni en 25 september in het bos vier gewelddadige berovingen plaats. Van Lente en Kaptein kwamen om het leven en een derde man raakte levensgevaarlijk gewond. Het cold-case-team en het Openbaar Ministerie (OM) sloten een verband niet uit en deden de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek.

Ook werd met nieuwe onderzoekstechnieken DNA veilig gesteld. Het onderzoek leidde vanochtend tot de aanhouding van de 47-jarige Westlander. De man wordt momenteel verhoord en zal maandag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris.

Slachtoffer
De vier mannen werden afzonderlijk van elkaar slachtoffer van mogelijk dezelfde dader bij de homo-ontmoetingsplaats. Onder bedreiging van een mes eiste hij hun autosleutels. Twee van hen stonden de sleutels vrijwillig af en kwamen er met verwondingen vanaf. De andere twee, postbode Theo van Lente en later dat jaar administratiemedewerker Hans Kapteijn, werden doodgestoken.

Theo van Lente was een gepensioneerd archivaris, een man van vaste gewoontes en getrouwd. Zijn vrouw wist niet anders dat hij ging trimmen in het bos als hij op de woensdagavonden in zijn trainingspak de deur uitging. Op woensdagavond 30 juni leken Van Lente en zijn auto, een nieuwe Opel Astra, van de aardbodem te zijn verdwenen. Hij komt niet thuis en terwijl zijn vrouw drie dagen later met de hond een ommetje maakt in het bos wordt daar het stoffelijk overschot een stuk verderop door spelende kinderen gevonden.

Het werd voor de politie duidelijk dat de dader van de moord uit was op Theo's persoonlijke spullen en vooral zijn autosleutels. Het vermoeden bestaat dat hij heeft geweigerd die af te geven en dat met de dood heeft moeten bekopen. Een paar dagen later werd de auto zo'n 80 kilometer verderop teruggevonden in Soest. Het voertuig was vlakbij het station Soestdijk geparkeerd en was behoorlijk beschadigd.

Belaagd
De politie kreeg lopende het onderzoek het vermoeden dat de dader vaker in de zomer van 1993 actief was geweest in het Kralingse Bos. Anderhalve maand na de dood van Theo van Lente werden nog eens twee mannen belaagd en bedreigd en daarbij zagen de rechercheurs overeenkomsten.

Hans Kaptein, een alleenstaande administrateur die zijn homoseksualiteit voor zijn omgeving verborgen had gehouden, werd in de nacht van 24 op 25 september 1993 vermoord nadat hij zijn Mazda 626 op één van de twee parkeerplaatsen aan de Prinses Beatrixlaan in het Kralingse Bos had geparkeerd.

Twee getuigen sloegen alarm nadat ze rond half vier in de ochtend vreemde geluiden uit de bosjes hadden gehoord. De politie trof daar het ontzielde lichaam van Kaptein, zitten tegen een boom, aan. Ook de auto van kaptein werd zwaar beschadigd teruggevonden, op enkele honderden meters bij de plaats delict vandaan. De politie heeft het vermoeden dat de dader, gezien de beschadigingen aan de twee geroofde voertuigen, destijds geen rijbewijs heeft gehad.
bronnen: AD.nl – Algemeen Dagblad / AvroTros.nl – Opsporing Verzocht / YouTube.com


      ◄  Homo's positief over eigen plek in Kralingse Bos  Video uit 2009