donderdag 2 juli 2015

Amsterdam | "Italiaanse fotograaf 'Marika Puicher' wint Pride Photo Award" ‼

Een foto van een 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje, gemaakt door de Italiaanse fotograaf 'Marika Puicher', is de winnaar van de vijfde editie van de internationale Pride Photo Award. Ze krijgt de prijs op 18 september in de Oude Kerk van Amsterdam, tijdens de opening van de expositie. 

Margriet van der Linden (zie video onderaan dit artikel) - bestuursvoorzitter 'Pride Photo Award': "De jury koos dit beeld uit meer dan 3.600 inzendingen uit 60 verschillende landen. Wat deze foto extra bijzonder maakt is dat verhalen over transgenders vaak over drama gaan, terwijl van dit beeld aan alle kanten de hoop afstraalt. Dat is wat we als Pride Photo Award willen bereiken: hoop en een positief geluid laten klinken in de discussie over seksuele en gender diversiteit".

De winnende foto toont een vrolijk, zorgeloos meisje dat met haar broertje buiten speelt. Het is een foto die je raakt, een verhaal vertelt en je uitnodigt om het verhaal achter de foto te ontrafelen. Er zit een extra laag in de foto: op de voorgrond zien we Eli, met haar broertje achter zich. Zijn gezicht kun je niet zien. Het heeft iets poëtisch: alsof ze uit de gedaante van de jongen stapt, en schaduw van haar verleden die ze met zich meedraagt. Zonder enig drama: het suggereert dat er aan het einde van haar transitie vrijheid is, een rijk en gelukkig leven.

Vince Aletti, fotocriticus bij de New Yorker, zat ook in 2011 in de jury en vindt de kwaliteit en variatie van de inzendingen vergeleken met vijf jaar geleden "1000% verbeterd". Wat me het meest aansprak in de winnende inzendingen zijn verhalen die een eigen, persoonlijke kijk geven op het onderwerp: originele manieren om het verhaal te vertellen.

Juryvoorzitter Frank Kalero: "Het is goed om te zien dat de professionele fotografiegemeenschap Pride Photo Award steeds serieuzer neemt. Er was een breed spectrum van onderwerpen van over de hele wereld en we waren blij dat vele daarvan gemaakt waren door insiders: mensen die verhalen van eigen bodem vertellen. Dat zijn vaak de sterkste inzendingen". De expositie is tot en met 25 oktober te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.


bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com