zaterdag 6 juni 2015

Oekraïne – Kiev | Deelnemers Gay Pride belaagd in Oekraïense hoofdstad Kiev


Een mars voor homorechten in de Oekraïense hoofdstad Kiev is zaterdag aangevallen door tegenstanders. Vier van de naar schatting driehonderd deelnemers aan de gay pride en vijf politieagenten raakten gewond, aldus het persbureau Interfax en andere berichten.

De mars werd in de ochtend gehouden langs de rivier de Dnjepr. Oproerpolitie met helmen en schilden vormde een kordon om de deelnemers en tegenstanders uit elkaar te houden. De tegenstanders gooiden rookbommen en sommigen probeerden door het kordon heen te breken. Na afloop van de mars werden enkele deelnemers aangevallen.

Net als in andere voormalige delen van de Sovjet-Unie bestaat in Oekraïne veel vijandigheid jegens homoseksuelen. Tegenstanders beweren dat de meer op het Westen gerichte koers die Oekraïne wil varen zal leiden tot invoering van het homohuwelijk.

Zie ook:
Rechtse Sektor wil Homoparade morgen verhinderen in Kiev  /  Gay Pride in Kiev eindigt in geweld  /  Rellen tijdens Kiev Pride    
Gay Pride in Kiev verstoord door ultra-nationalisten  /  Arrestaties en gewonden bij 'Gay Pride' in Kiev  /  LGBT rights in Ukraine

bron: FokNieuws.nl - Fok ‼


Zaterdag 6 juni 2015 - Oekraïne - Kiev - Geweld | Vredige Gay Pride in Kiev mondt uit in geweld

De Gay Pride-mars in de Oekraïense hoofdstad Kiev is gewelddadig geëindigd. President Porosjenko had van tevoren gegarandeerd dat de Mars voor Gelijkheid vreedzaam zou verlopen: "Hij zei dat iedereen het recht had om eraan mee te doen en dat de politie de openbare orde zou handhaven". Rechtse politici dachten daar anders over: "Voor de mars begon, riepen zij op om de mars te verstoren".

Daarop vroeg de burgemeester van Kiev de organisatoren de mars af te blazen, net als vorig jaar op de valrep gebeurde, om 'confrontaties' te vermijden, maar de optocht kwam er toch. Rechts-radicale tegendemonstranten vielen deelnemers aan de mars aan en gooiden traangasgranaten, stenen en rookbommen.

De politie greep in en arresteerde een aantal raddraaiers; vijf agenten raakten gewond. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat het recht van seksuele minderheden in het land is gegarandeerd en beschermd, maar volgens critici is homofobie alom zichtbaar en een geaccepteerd verschijnsel in het overwegend orthodox-christelijke land.

Zie ook:  Oekraïne - Kiev | "Burgemeester van Kiev 'Vitali Klitsjko' hoopt op forse straf voor de verstoorders van de Gay Parade"

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com