donderdag 4 juni 2015

Belgisch gerecht steekt 'tandje bij' inzake vervolging van geweld tegen LHBT's

Het aantal wegens homofobe feiten vervolgde personen is sterk toegenomen tijdens het eerste semester van 2014. Daar waar voor het hele jaar 2011 nog 9 feiten werden doorverwezen naar het gerecht werden tijdens het eerste semester van 2014 reeds 51 feiten naar de correctionele parketten doorverwezen, aldus senator 'Jean-Jacques De Gucht' (Open Vld). Bij sommige van deze feiten zijn er meerdere daders.

Jaar na jaar neemt het aantal doorverwijzingen naar het gerecht toe. In 2011 werden in het totaal 9 dossiers voor homofobie als hoofdtenlastelegging of als secundaire tenlastelegging doorverwezen, in 2012 19 dossiers, in 2013 39 dossiers en de eerste semester van 2014 reeds 51 dossiers.

De Gucht bevroeg hieromtrent de minister van Justitie 'Koen Geens' (CD&V). De Minister stelt dat ondanks de toename de cijfers nog steeds aan de lage kant zijn: "Niettemin stellen analisten in deze context vast dat de zaken van homofobe aard weinig talrijk zijn".

Minister Geens meent dat een deel van deze onderrapportering ligt in het feit dat de slachtoffers zich soms niet onmiddellijk bewust zijn van de homofobe aard van het misdrijf: "Het is immers waarschijnlijk dat homoseksuele personen klacht neerleggen bij de politie zonder stil te staan bij de homofobe aard van het geweld, waarvan zij het slachtoffer zijn of dat de slachtoffers beslissen om geen klacht neer te leggen bij de politie". 

Jean-Jacques De Gucht meent dat de drempel voor de aangifte nog steeds te hoog ligt. Hij meent dat het alvast positief is dat de aangiften van homofoob geweld de weg vinden naar de parketten. Een betere doorstroom zal er op termijn immers ertoe leiden dat het slachtoffer van homofobie sneller klacht zal indienen omdat hij/zij weet dat de dader ook daadwerkelijk zal worden vervolgd.

De onderrapportering van homofoob geweld behoeft echter bijkomende inspanningen. Eerder onderzoek via HoLeBi-websites bij 5327 deelnemers wees immers uit dat maar liefst 45% van de bevraagden aangaven reeds het slachtoffer te zijn geweest van homofoob geweld.

We moeten als overheid bijkomende en gerichte maatregelen treffen die hun deugdelijkheid in het buitenland hebben bewezen. Daarom pleit ik reeds sinds de vorige legislatuur voor de mogelijkheid voor slachtoffers van homofoob geweld om anoniem klacht in te dienen. Aldus krijgt de politie een duidelijk beeld van het reëel aantal feiten alsook de probleemwijken waar zich veel feiten voordoen. Deze maatregel is zeer eenvoudig in te voeren en het brengt homofoob geweld zeer snel in kaart. Op die manier kunnen de politiediensten concreet en snel optreden. "Vandaag hebben zij pas veel te laat weet van homofoob geweld", aldus De Gucht.

De mogelijkheid voor slachtoffers van homofoob geweld om anoniem klacht in te dienen bij de politie bestaat reeds in Nederland en werkt daar goed. Ik vraag dan ook expliciet aan de regering om de mogelijkheid om homofoob geweld anoniem aan te geven op te nemen in het nieuw interfederaal actieplan tegen homofobe en transfobe discriminatie waar justitie aan meewerkt.

Zie ook: 
België - Geweld tegen HoLeBi's | Belgisch gerecht steekt tandje bij inzake de vervolging van geweld tegen HoLeBi's      
Meer klachten over geweld met Homofobe motieven  /  En weer meer klachten over geweld met Homofobe motieven

bronnen: GayLive.be / YouTube.com