zondag 31 mei 2015

Homohuwelijk - Wie is de volgende | Duitsland en Italië onder druk na Iers JA


De duidelijke keuze van de Ierse bevolking voor het openstellen van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht heeft zijn effect niet gemist in andere EU-landen. Dat 62% van het katholiek geachte land zich op zaterdag 23 mei uitsprak voor het homohuwelijk, laat zich voelen in onder andere Duitsland, Italië en Noord-Ierland.

Duitsland was in 2001 nog voorloper inzake homorechten. In dat jaar voerde het land het Eingetragene Lebenspartnerschaft (geregistreerd partnerschap) in, ook toegankelijk voor koppels van gelijk geslacht. Op dat moment was enkel in Nederland het homohuwelijk mogelijk. Vijftien jaar later is Duitsland een van de enige West-Europese landen waar HoLeBi-koppels niet kunnen huwen.

Dat valt helemaal op het conto van Angela Merkel, haar CDU en diens Beierse zusterpartij CSU, te schrijven. Zij houden het homohuwelijk via hun regeringsdeelname tegen, hoewel hiervoor in de Bundestag allicht een parlementaire meerderheid bestaat. De Duitse sociaaldemocraten (SDP), de groenen en het linksalternatieve Die Linke beschikken samen over 320 van de 631 zetels, maar de SPD zit samen met de CDU/CSU in de regering en is gebonden aan het regeerakkoord.

Het Iers referendum verhoogt de druk op de sociaaldemocraten, en mist zijn effect ook niet binnen de conservatieve CDU. Stefan Kaufmann, CDU-parlementslid, is ervan overtuigd dat er een reflectie mogelijk is binnen de centrumrechtse alliantie. Jens Spahn, lid van het CDU-partijbestuur en openlijk homoseksueel, verklaarde aan Die Welt: "Wat de Ierse katholieken kunnen, kunnen wij ook. De bevolking staat vaak verder dan wij denken". Via juridische weg werd het geregistreerd partnerschap zowat gelijk gesteld aan het huwelijk, met uitzondering van het recht op adoptie.

Ook in Italië, net als Ierland beschouwd als een katholiek land, beroert het Iers referendum het partijlandschap. Opnieuw bestaat er in het parlement een theoretische meerderheid pro-homohuwelijk: de centrumlinkse Partito Democratico van premier Matteo Renzi, het groenlinkse SEL en de linkspopulistische Vijfsterrenbeweging beschikken samen over 443 op 630 zetels in het Italiaans parlement.

Ook in de Senaat hebben zij een meerderheid. Openlijk homoseksueel Nichi Vendola, sinds 2005 president van de Italiaanse regio Apulia en boegbeeld van het groenlinkse SEL, liet noteren: "Ierland geeft ons een les in beschaafdheid". Renzi's regering steunt echter op conservatieve partijen zoals Nuovo Centrodestra, waarvan partijleider Angelino Alfano zich in 2014 uitsprak tegen het homohuwelijk.

Italië is een van de weinige West-Europese landen waar HoLeBi-koppels zelfs geen geregistreerd partnerschap kunnen afsluiten. Dat is volgens partijleden van Renzi een eerste, realistische stap. Toch zal het niet makkelijk worden: hoewel het voorstel op 26 maart werd goedgekeurd door de justitiecommissie van de Senaat (met 14 stemmen voor en 8 tegen), werden er al duizenden amendementen ingediend door rechtsconservatieve parlementsleden, hetgeen voor vertraging zorgt.

Premier Renzi wil in naloop van het Iers referendum nu doorduwen. Ook in Italië loopt de politieke klasse achter op de bevolking: in een peiling in oktober 2014 sprak 55 procent van de Italianen zich uit pro-homohuwelijk.

Zie ook:  Duitsland - CDU | "Duits Homohuwelijk komt er voorlopig niet"

bronnen: WelJongNietHetero.be / YouTube.com