zaterdag 4 mei 2013

Rotterdams Cruisinggebied is onveilig


                    
Zowel COC Rotterdam als de plaatselijke politie laten weten dat het aantal meldingen van geweld en overvallen op de HOP's (Homo- Ontmoetingsplaatsen) in Rotterdam de laatste tijd flink stijgt. De politie heeft de afgelopen tijd al een aantal maatregelen genomen om de plekken veiliger te maken maar ondanks dat worden mannen die op zoek zijn naar seksuele contacten met andere mannen nog altijd regelmatig lastig gevallen.

Om de problemen rond de homo-ontmoetingsplekken in Rotterdam gerichter te kunnen aanpakken lanceert de politie Rotterdam-Rijnmond maandag het 'Meldpunt Roze in Blauw'. "Al een aantal jaar proberen we samen met de politie om het geweld tegen homo's aan te pakken", zegt COC-voorzitter Ben Groos in dagblad Metro. "Maar omdat het lastig is gericht actie te ondernemen, blijven het geweld en de overvallen een groot probleem". Omdat er zelden aangifte wordt gedaan ontbreken exacte cijfers van het aantal gevallen van geweld of overvallen bij homo-ontmoetingsplaatsen.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam benadrukt dat geweld tegen homo's onacceptabel is. De politie zet daatom breed in op het veiliger maken van homo-ontmoetingsplaatsen. Zo is er onder meer het Landelijk Homonetwerk van de politie en wordt er regelmatig, al dan niet in burger, gesurveilleerd. Bij het nieuwe 'Meldpunt Roze in Blauw' kunnen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders bedreigingen en mis- handelingen om hun geaardheid melden.

bronnen: GaySite.nl / Metro / YouTube - RTV Rijnmond (Video)



                  

Meldpunt bij Politie moet geweld tegen Homo's tegengaan

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond krijgt als eerste 'n speciaal meldpunt voor geweld tegen mensen die homo, lesbisch of trans-sexueel zijn. Dat heeft de korpsleiding vanmiddag bekend gemaakt.

Geweld rond seksuele geaardheid gaat prioriteit krijgen binnen het korps met een speciaal team die de meldingen gaat behandelen, zegt korps- chef Frank Paauw.

De homo-belangenorganisatie COC en de Antidiscriminatieraad zijn nauw betrokken bij 't meldpunt. Afgelopen jaar kwamen er bij de politie in deze regio 129 meldingen van geweld in relatie met seksuele geaardheid.

Volgens de belangenorganisaties zijn er veel meer gevallen maar durven slachtoffers geen aangifte te doen.

Het meldpunt moet daar verandering in gaan brengen. Een speciaal politienummer 0800-744477 is vanaf nu 24 uur bereikbaar voor slachtoffers.

bronnen: RTV Rijnmond / YouTube.com