zondag 28 april 2013

Maastricht wil Roze Zaterdag 2015


                
De werkgroep Roze Zaterdag Maastricht heeft de Limburgse hoofdstad kandidaat gesteld voor de organisatie van de Roze Zaterdag 2015. Roze Zaterdag vindt ieder jaar in een andere Nederlandse stad plaats. De Maastrichtse werkgroep heeft voor het binnenhalen van de manifestatie een bidbook ingediend bij de Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

De werkgroep heeft 'Maastricht Colours You' gekozen als thema voor Roze Zaterdag 2015. Het logo verwijst niet alleen naar de regenboogvlag als veelkleurig symbool voor mensenrechten en de homobeweging in het bijzonder. 'Maastricht Colours You' verwijst ook naar het regionale en internationale karakter van de Maastrichtse Roze Zaterdag.

Het programma van 'Maastricht Colours You' wijkt nogal af van de 'traditionele' Roze Zaterdagen die de afgelopen jaren in Nederland werden georganiseerd. Allereerst omdat 'Maastricht Colours You' in plaats van één zaterdag een halve week gaat duren; de zogenaamde Korte Roze Week. Nieuw is ook de grote verscheidenheid aan onderwerpen die in het programma aan de orde komen. De positie van homoseksuelen, bi- seksuelen en transgenders in het onderwijs, in de sportwereld en in bejaarden- en verzorgingstehuizen worden in het programma belicht.

Een andere noviteit is de internationale opzet. In het programma van 'Maastricht Colours You' is een nadrukkelijke plek ingeruimd voor de internationale groep Maastrichtse studenten; in het bijzonder voor hen die afkomstig zijn uit landen waar homoseksualiteit problematisch is.
Ook wordt er samengewerkt met de steden Aken, Luik en Hasselt.

De gebruikelijke optocht op de Roze Zaterdag (van Wyck naar het centrum), een grote manifestatie op het Maastrichtse Vrijthof, een aantal afterpartys 's avonds (waaronder één in de open lucht) wordt het feestelijk sluitstuk van 'Maastricht Colours You'.

De Stichting Roze Zaterdagen Nederland maakt op 29 juni aanstaande bekend aan welke Nederlandse stad de organisatie van het evenement wordt toegewezen. Welke, en of er andere steden zijn die zich ook kandidaat hebben gesteld is niet bekend.

bron: GaySite.nl
               

Maastricht kandidaat voor Roze Zaterdag 2015

De werkgroep Roze Zaterdag Maastricht heeft deze stad kandidaat gesteld voor de organisatie van de Roze Zaterdag 2015.

Dit jaarlijks terugkerend evenement vestigt op een vooral feestelijke manier de aandacht op de positie en de rechten van homoseksuelen, bi- seksuelen en transgenders (LHBT's). De Roze Zaterdag vindt ieder jaar in een andere Nederlandse stad plaats. De Maastrichtse werkgroep heeft voor het binnenhalen van de manifestatie een bidbook ingediend bij de Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Thema
De werkgroep heeft 'Maastricht Colours You' gekozen als thema voor de Roze Zaterdag 2015. Het logo verwijst niet alleen naar de regenboog- vlag als veelkleurig symbool voor mensenrechten en de homobeweging in het bijzonder. 'Maastricht Colours You' verwijst ook naar het euregio- nale en internationale karakter van de Maastrichtse Roze Zaterdag en de grote diversiteit van onderwerpen die in het programma aan de orde komt.

Afwijken
Het programma van 'Maastricht Colours You' wijkt nogal af van de 'traditionele' Roze Zaterdagen die de afgelopen jaren in Nederland werden georganiseerd. Allereerst omdat 'Maastricht Colours You' in plaats van één zaterdag een halve week gaat duren; de zogenaamde Korte Roze Week.

Nieuw is ook de grote verscheidenheid aan onderwerpen die in het programma aan de orde komen. De positie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in het onderwijs, in de sportwereld en in bejaarden- en verzorgingstehuizen worden in het programma belicht. Andere items zijn de actuele achterstelling van de hiervoor genoemde minderheden in een aantal landen, het wegpesten van homo's in (volks)wijken en de negatieve houding van conservatieve stromingen binnen de wereldreligies ten opzichte van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme.

Internationaal
Een andere noviteit is de internationale opzet. In het programma van 'Maastricht Colours You' is een nadrukkelijke plek ingeruimd voor de in- ternationale groep Maastrichtse studenten; in het bijzonder voor hen die afkomstig zijn uit landen waar homoseksualiteit problematisch is. Ook wordt er samengewerkt met de steden Aken, Luik en Hasselt.

Afstemmen
De directies van de Maastrichtse professionele culturele (onderwijs)instellingen hebben toegezegd aan 'Maastricht Colours You' mee te willen werken. Deze instellingen zullen hun programmering in de Korte Roze Week helemaal op 'Maastricht Colours You' afstemmen. Opvallend is ook het grote commitment van vertegenwoordigers van andere instituten en organisaties waaronder MVV, de Maastrichtse VVV en het Centrumma- nagement Maastricht.

Sluitstuk
De gebruikelijke optocht op de Roze Zaterdag (van Wyck naar het centrum), een grote manifestatie op het Maastrichtse Vrijthof, een aantal afterpartys 's avonds (waaronder één in de open lucht) wordt het feestelijk sluitstuk van 'Maastricht Colours You'. De werkgroep Roze Zaterdag Maastricht zet voor de optocht in op 'de Roze Störrem'als variant op 'de Bonte Störrem'; de jaarlijkse Maastrichtse carnavalsoptocht.

De Stichting Roze Zaterdagen Nederland maakt op 29 juni aanstaande bekend aan welke Nederlandse stad de organisatie van het evenement wordt toegewezen.

bron: KamKrant.nl