donderdag 2 mei 2013

'Boven is het stil' wint Roze Filmprijs in Turijn


                     
De verfilming van de roman 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker heeft de prijs voor beste film gewonnen op het Roze Filmfestival van Turijn: het 28e GLBT Torino Film Festival, dat 19 tot en met 25 april 2013 plaatsvond. Het boek won veel prijzen in binnenland en buitenland en is in meer dan twintig landen vertaald.

De in december overleden acteur Jeroen Willems speelt er zijn laatste hoofdrol in, als de homoseksuele boer Helmer. De film van Nanouk Leopold ging in première op de Berlinale in Berlijn. Op 24 april ging de film in première in de Stadsschouwburg in Amsterdam en en kreeg overal lovende recensies. Afgelopen donderdag ging de film in de Nederlandse bioscopen draaien.

De film vertelt het verhaal van Helmer, een vrijgezelle boer van middelbare leeftijd, die een geïsoleerd leven leidt met zijn bedlegerige vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan, een man van Helmers leeftijd, is een van de weinige lichtpuntjes in zijn bestaan. Op een dag gaat Helmer zijn huis opknappen; hij bestelt een tweepersoonsbed en verhuist zijn vader naar boven. Als er een jonge knecht op de boerderij komt werken lijkt zijn leven voorgoed te veranderen.

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com