vrijdag 11 januari 2013

Çavaria nomineert beste Mediamomenten en beste Campagnes


De HoLeBi- en Transgenderkoepel Çavaria blikt op 20 januari, tijdens haar nieuwjaarsreceptie, terug op het voorbije jaar. Dit doet ze niet met een terechtwijzende Fobieprijs als voorheen, maar met drie positieve Folieprijzen, herdoopt tot de Çavaria Awards.  

Zo reikt de organisatie een Çavaria Media Award uit: welk mediamoment hielp de HoLeBi- en Transgenderthema's vooruit in 2012 of wist de HoLeBi- of Transgendergemeenschap bijzonder te raken? - een Çavaria Campaign Award: welke actie of campagne verdient bloemen om haar aandacht voor HoLeBi's en/of Transgenders? en een Çavaria Lifetime Achievement Award: wie krijgt de prijs voor zijn of haar jarenlange inzet voor de rechten van HoLeBi's en Transgenders?

Positief
De keuze voor deze duidelijke positieve aanpak is geen toeval, aldus coördinator Yves Aerts: "We hebben het hele jaar door al aandacht voor wat fout loopt, en daardoor dreigen de positieve gebeurtenissen en signalen soms ondergesneeuwd te geraken. Dat is bijzonder jammer, want net met die positieve elementen willen we verder: dat zijn de bouwstenen voor onze toekomst. Dus kiezen we ervoor om net die te belichten en te stimuleren."

"Er is heel veel homo- en transpositiviteit in onze samenleving", beaamt woordvoerster Fran Bambust, "en ook die verdient aandacht, alleen al voor jonge HoLeBi's en Transen die nog uit de kast moeten komen een hart onder de riem te steken."

Over Joepie, één, reggae, onderwijs en andere lichtpunten
De HoLeBi- en Transgendergemeenschap had blijkbaar geen moeite om die signalen te vinden. In een mum van tijd vulden de long lists voor de prijzen meerdere pagina's. Uit deze lijst selecteerde een werkgroep van Çavaria vervolgens drie genomineerden voor de media- en voor de campagneprijs. Bij de Lifetime Achievement Award wordt niet met een short list gewerkt, maar wordt meteen een winnaar of winnares gekozen, die op 20 januari bekend zal worden gemaakt.

De genomineerden voor de Çavaria Media Award zijn:

Het huwelijk van Franky en Tibo in  'Thuis' - Het Televisiehuis
Dit televisiemoment en publieksevenement toonde dat het homohuwelijk tien jaar na zijn instelling een deel van onze leefcultuur is geworden. Hoewel er wel degelijk nog negatieve reacties te sprokkelen vielen, was het onthaal overwegend positief, en werd het zelfs een volksfeest. Een schril contrast met sommige van onze buurlanden waar op dit eigenste ogenblik hard gestreden wordt voor dit recht. 

Het themanummer over HoLeBiseksualiteit in het weekblad  'Joepie' - Redactie Joepie
Joepie is geen openbare instelling, maar een commercieel initiatief, dat holebiseksualiteit belangrijk, interessant en haalbaar genoeg vond om er een nummer aan te wijden. Meer nog, dit blad deed dit niet eenmalig, maar blijkt ook in haar andere nummers structureel ruimte te schenken aan seksuele diversiteit. Zo stuurt dit jongerenblad steeds weer positieve signalen uit, en biedt het ook rolmodellen aan jonge HoLeBi's.

De lancering van de Gaybashing-app - Outrage / Famous / Bert Vermeire
Deze applicatie maakte homofoob geweld zichtbaar, en stuurde zo meteen ook een mobiliserend woord de wereld in. De lancering van de applicatie bleek een meer dan effectieve hefboom voor het creëren van aandacht voor dit probleem, zowel in de media, als in politieke middens. (bashing.be)

De genomineerden voor de Çavaria Campaign Award zijn:

De All Out-campagne tegen de Anti-Homowet in Sint-Petersburg - All Out
All Out, een organisatie die via digitale campagnes (site, facebook, twitter, youtube) petities organiseert om HoLeBi- en Transgenderrechten op te eisen, wist ook de Vlaamse LGBT-gemeenschap te mobiliseren in een flashmob bij het protest tegen de antihomowet die HoLeBi's in Sint-Petersburg monddood wil maken. Ook onze politici pakten het thema op, en o.a. minister Pascal Smet gaf de stad Sint-Petersburg een veeg uit de pan toen hij er in september een slottoespraak mocht geven n.a.v. de jeugdministerconferentie van de Raad van Europa.

Het Reggae Charter tegen homohaat - de organisatoren en de reggae-gemeenschap
Het kwam de voorbije jaren regelmatig tot conflicten tussen HoLeBi's en reggaefans. De eersten pikten het niet dat de reggaezangers een podium werd geboden om haatdragende anti-homoteksten te brengen, de tweeden waren meer dan ontstemd over de afgelastingen van de concerten van hun artiesten. In 2012 gingen HoLeBi- en Transgenderorganisaties, organisatoren van reggaeconcerten en -festivals als de Belgische reggaegemeenschap, vertegenwoordigd door Reggae.be samen zitten en tekenden ze een charter met een gezamenlijke houding tegen hatespeech en homofobie van reggae-artiesten. Die krijgen voortaan een clausule in hun contract dat, wanneer ze homofoob uit de bocht gaan, het optreden wordt stopgezet, ze niet langer welkom zijn op onze podia.

"Ik en de Ander" - basisschool Sint-Martinus uit Sint-Jans-Molenbeek
Nog voor het nieuwe onderwijscharter werd getekend, startte deze basisschool in Sint-Jans-Molenbeek een project over seksuele geaardheid en genderidentiteit onder de naam 'Ik en de Ander'. In de gangen hingen foto's van kussende vrouwen, mannen die hand in hand lopen, transgenders naast heterokoppels. Over deze foto's werd vervolgens in de lessen gepraat en het hele project mondde uit in een slotevenement waarbij ook de ouders betrokken werden. De school met 180 leerlingen uit alle windstreken geeft zo het voorbeeld: het is leuk, en echt niet zo moeilijk om te werken rond LGBT-diversiteit.

Voor de Çavaria Lifetime Achievement Award worden, zoals aangegeven, geen nominaties bekend gemaakt.

De uitreiking vindt plaats op zondag 20 januari vanaf 10u in de Art Deco Zaal van Kunsthumaniora Brussel.

bron: GayLive.be