woensdag 18 mei 2016

Kosovo - Pristina - Gay Pride – Hashim Thaçi | "Eerste 'Gay Pride' in Kosovo" ‼

Kosovo – 'Gay Pride'  →  In het centrum van Pristina - de hoofdstad van Kosovo - heeft dinsdag de eerste Gay Pride in de geschiedenis van het land plaatsgevonden  Zo'n tweehonderd LHBT-ers en hun sympathisanten liepen mee in de optocht, onder wie ook president Hashim Thaçi.

De parade werd in het grootste geheim voorbereid om zo incidenten te vermijden  Negentig procent van de twee miljoen inwoners van het Bal- kanland is Moslim en alhoewel sinds 1971 homoseksualiteit uit het wetboek van strafrecht is verdwenen is het nog altijd slecht gesteld met de acceptatie van homo's.
                                
                                   

Eén van de organisatoren van de Gay Pride riep de Kosovaarse samenleving op homofobie uit te bannen en de rechten van de LGBT-gemeen- schap te respecteren. "Wij gaan de straat op om op te komen voor onze rechten & voor iedereen die te lijden heeft van homofobie en niet mee kan lopen in deze 1e parade", aldus een woordvoerder. President Hashim Thaçi benadrukte in een interview dat "alle burgers dezelfde rechten hebben, los van etniciteit of geslacht".

De Kosovaarse grondwet kent inmiddels enkele wetten die de LGBT-gemeenschap beschermt maar het wettelijk registreren van homoparen is nog altijd niet mogelijk.


bronnen: GaySite.nl / YouTube.com