zondag 15 mei 2016

Songfestival 2016 | "Oekraïne wint Eurovisie Songfestival · Nederland elfde" ‼

Jamala uit 'Oekraïne' heeft het Eurovisie Songfestival 2016 gewonnen  Het land kreeg zaterdagavond de meeste stemmen (534) van de internationale vakjury's en de miljoenen kijkers. Douwe Bob kreeg in totaal 153 punten en eindigde net buiten de top 10.

De laatste keer dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival won, was in 2004. Toen ging zangeres Ruslana er met de winst vandoor met het num- mer Wild Dances.

Nederland bereikte de elfde positie met het nummer Slow Down van singer-songwriter Douwe Bob. De laatste keer dat Nederland het Sonfes- tival won, was in 1975 met Ding-A-Dong van Teach-In.

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar dus in Oekraïne gehouden, de exacte locatie wordt later bekendgemaakt.
                           
        
                            
Puntentelling
Dit jaar verliep de puntentelling anders dan andere jaren ... waardoor de uitslag tot het einde spannend bleef  Nederland kreeg 153 punten, 114 van de vakjury en 39 van de televisiekijkers, die ieder de helft van het aantal stemmen bepaalden.

De bekendmaking van 't aantal stemmen had een spannend verloop. Australië stond bij de vakjury ver bovenaan, maar wist van het publiek toch niet genoeg punten te krijgen voor een eerste plaats. Het land deed voor de tweede keer mee.

Het lied van Oekraïne was beladen en politiek gevoelig  Het ging over de deportatie van Krim-Tataren door de Sovjet-Unie en vertelde het per- soonlijke verhaal van de zangeres.

Stockholm
Het 61e Eurovisie Songfestival werd uitgezonden vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm - na de winst van Måns Zelmerlöw ... met 't nummer Heroes een jaar eerder.

Het liedjesfestijn werd dit jaar ook uitgezonden in China en voor het eerst live in de Verenigde Staten.

Zie ook:

bronnen: NU.nl / YouTube.com / Twitter.com – NOS.nl