dinsdag 22 november 2016

Nederland - RIVM – Soa's | Aantal Soa's blijft stijgen, maar Hiv-infecties dalen

RIVM  →  In de eerste helft van dit jaar zijn er meer soa's gevonden bij mensen die zich hebben laten testen bij een 'Centrum Seksuele Gezondheid' (ACSG). De stijging betreft alle soa's, met uitzondering van Hiv   Dit blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid 2016 van het RIVM.

In de eerste helft van 2016 hebben ruim 66.000 mensen zich laten testen bij de 'Centra Seksuele Gezondheid'. Dit is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar  Maar het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa is gevonden, is gestegen van 16,7 procent in 2015 naar 18,2 procent in 2016.
                                        
  
                                         
De stijging geldt voor alle soa's. De meest voorkomende soa - chlamydia - is met 6 procent gestegen. Chlamydia komt vooral voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen.  Het percentage mensen bij wie 'n gonorroe infectie is vastgesteld, is gestegen met 12 procent.  Alleen 't percentage positieve hiv testen is – net als in voorgaande jaren – verder gedaald.

► Opvallend is de toename van infectieuze syfilis: van 446 naar 629 gevallen  Syfilis komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). De stijging van het aantal gevallen van infectieuze syfilis is een trend die ook gezien wordt in andere Europese landen.

Zie ook:

bronnen: COC.nl – COC Nederland / RIVM.nl / YouTube.com – SoaAids Nederland