zaterdag 26 november 2016

Cuba → Oud·leider Fidel Castro | LGBT-tegenstander 'Fidel Castro' is overleden

Cuba    Voormalig communistisch leider van Cuba Fidel Castro is op 90-jarige leeftijd overleden. Onder zijn bewind werden HoLeBi's en Transgenders vervolgd.

Fidel Alejandro Castro Ruz werd geboren op 13 augustus 1926 en stierf in de Cubaanse hoofdstad Havanna op 25 november 2016 – om 22.29 uur plaatselijke tijd. Hij werd dus 90 jaar. Fidel Castro leidde de revolución en nam in 1959 de macht. In 2008 droeg hij die over aan zijn broer Raúl Modesto Castro Ruz (85).

Repressie
Fidel Castro hield niet van dissidenten. Onder meer HoLeBi's & Transgenders moesten dit aan den lijve ondervinden. Pas in 1979 werd homo- seks uit de strafwet gehaald.

In de jaren 1960 werd de reeds bestaande HoLeBi- en Transfobie geïnstitutionaliseerd. Anders zijn, flamboyant, extravagant zijn kon niet door de beugel voor de communisten en werd onderdrukt. Homobars werden gezien als contrarevolutionair.

Voor Fidel waren homo's stedelijke bourgeois en een product van westerse decadentie. Hij noemde ze maricones (janetten). 

Werkkampen
In 1965 startte Cuba 'Unidades Militares de Ayuda a la Producción' - militaire productiehulpeenheden. Deze waren bedoeld voor mensen die geen militaire dienst wilden uitvoeren. Deze werkkampen waren bijzonder zwaar en moesten de gewetensbezwaarden 'rechttrekken'. 
                               
                                         
Exodus
Pas in de jaren 1980 kwam er een lichte verbetering in de situatie van HoLeBi's en Transgenders   LGBT's kregen de 'keuze' het land te verlaten, wat velen deden.

In dat decennium kreeg homoseksualiteit meer erkenning en in 1988 kreeg de politie instructie om HoLeBi's en Transgenders niet meer lastig te vallen. Repressie stopte echter niet helemaal.

In de jaren 1990 en 2000 begon Cuba zich meer open te stellen voor LGBT-kwesties, zij het met horten en stoten en met mondjesmaat.

Bekentenis
In 'Mijn leven' erkende Fidel dat machisme zijn homofobie voedde. In 2010 noemde hij homovervolgingen "een groot onrecht".      

Zie ook:
Fidel Castro (90) overleden  /  Donald Trump | "Brute dictator Castro laat erfenis van diefstal,armoede en vuurpelotons na"    
Fidel Castro is overleden  /  Verzoenende woorden Barack Obama, maar Donald Trump noemt Fidel Castro 'brute dictator'  

Update:  Cubaanse LHBT's minder bedroefd over dood Fidel Castro

bronnen: ZiZo-Magazine.be / NOS.nl / HuffingtonPost.com / Wikipedia.org / Twitter.com – NOS.nl / YouTube.com