donderdag 24 november 2016

Queen·zanger Freddie Mercury (1946-1991) overleed 25 jaar geleden aan Aids

Vandaag is het 25 jaar geleden dat 'Freddie Mercury' (1946-1991) stierf aan de gevolgen van Aids.  Hoewel niet openlijk homo, groeide hij uit tot homo-icoon. Als frontzanger van Queen ging hij als één van de beste en populairste rockartiesten ooit de geschiedenis in. De hit 'Bohemian Rhapsody' uit 1975 staat vrijwel ieder jaar nummer één op de Top 2000 Aller Tijden. Freddie Mercury werd op 5 septem- ber 1946 als Farrokh Bulsara geboren in Zanzibar   Het jaar erop verhuisde zijn familie naar India. Daar zat hij in de buurt van Bombay op een Engels internaat. In 1963 verhuisde het gezin naar Engeland.
                                    
                                     
Freddie Mercury    In 1969 sloot hij zich aan bij een band: 'IBEX' en veranderde hij kort daarna zijn naam in Freddie Mercury. Hij maakte deel uit van 'Smile', de voorloper van rockband 'Queen'. In 1974 had Queen een eerste hit met 'Killer Queen'. Hun grootste hit kwam het jaar daar- op uit: 'Bohemian Rhapsody'   Radiostations waren huiverig om dit nummer te draaien, omdat 't veel langer duurde dan de gebruikelijke lengte van drie minuten-en-nog-wat. Het succes werd vergroot door de videoclip: de eerste 'echte' in de popgeschiedenis. Queen ging er prat op geen synthesizer te gebruiken, destijds een nieuw instrument dat de 'popmuziek' overheerste. In de tachtiger jaren leek het gedaan met de populari- teit van Queen, tot in 1985, toen Queen met Freddie Mercury als flitsende leadzanger, hét succes was van 'Live Aid' in Wembley, ten behoeve van Afrika, dat over de hele wereld werd uitgezonden.
                                                   
                                 
Freddie Mercury    In 1987 deden de eerste geruchten de ronde over de gezondheid van Freddie Mercury. De bandleden gingen ieder hun eigen weg  Freddie Mercury bracht een single uit: 'Great Pretender' en de albums: 'Mr. Bad Guy' en 'Barcelona' samen met de Spaanse opera-diva Montserrat Caballé   In 1989 kwam de groep weer bij elkaar in de studio en maakte het album 'The Miracle' met onder andere 'I Want It All' Queen trad nooit meer in het openbaar op  In 1991 kwam hun meest succesvolle album 'Innuendo' uit  De geruchten over de gezondheid van 'Freddie Mercury' werden alsmaar sterker:  óf hij was helemaal niet te zien in 'videoclips' en als hij dat wel was, viel op 'hoe sterk vermagerd hij was'. Op 23 november 1991 kwam een officieel persbericht uit: Freddie Mercury had Aids. De dag erop stierf hij

Zie ook:

bronnen: Gay.blog.nl / Twitter.com – Freddie Mercury / Twitter.com – Queen / YouTube.com