vrijdag 7 oktober 2016

'Coming Out Dag' 2016 | "Laat zien dat iedereen 'zichzelf' moet kunnen zijn" ‼

Coming Out Dag 2016   Op dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag en de voorbereidingen zijn in volle gang. Op dit moment hebben al minstens 90 gemeenten aangekondigd om de Regenboogvlag te hijsen en (vaak samen met COC-verenigingen) activiteiten te orga- niseren. Ook scholen, sportclubs, maatschappelijke instellingen, provinciehuizen en ministeries doen mee.

Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden op 11 oktober tussen 16.00 en 17.00 uur gehesen. Deze actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2016 en #comingoutdag2016.

Regenboogvlag
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De 'Regenboogvlag' symboliseert dit voor LHBT's.  De vlaggen worden gehesen om deze boodschap geza- menlijk kracht bij te zetten  Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisa- ties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door
De boodschap van Coming Out Dag geldt het hele jaar. In 2009 riep op initiatief van het COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBT's te bevor- deren.

Al sinds 2008 heeft een aantal zogenaamde 'Regenbooggemeenten' afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid - weerbaarheid en sociale acceptatie.  Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassa- deurs tonen voor verbetering van de positie van LHBT-medeburgers.

Coming Out Dag-activiteiten
Ook dit jaar zijn er rondom de Coming Out Dag veel activiteiten → Zie HIER voor een overzicht (work in progress).  
                                          

                                     
Een greep uit de activiteiten:
In Hoorn hijst wethouder 'Nel Douw' op maandag 10 oktober de Regenboogvlag samen met 100 middelbare scholieren. Aansluitend is er een scholierendebat met drie scholen. In de middag is er een lezing voor gebiedsteams en zorg- en welzijnsinstellingen uit de gemeente over oude- ren en LHBT, een fototentoonstelling en een maaltijddialoog. 
Het zijn onderdelen van een Roze Week (07 t/m 16 oktober 2016). 

In Zwolle gaat het ROC Deltion (ruim 14.000 studenten) samen met het COC actief aandacht besteden aan de dag.

In 'Zeeland' wordt op zaterdag 8 oktober vanwege Coming Out Dag op verschillende voetbalvelden door juniorenteams met 'Regenboogballen gevoetbald' waarmee de clubs laten zien dat iedereen zichzelf moet (kunnen) zijn op het sportveld.

In 'Utrecht' zullen op vele accommodaties van de gemeente Regenboogvlaggen hangen  Alle gemeentelijke medewerkers ontvangen op deze dag van het COC een gadget in de vorm van een smartphone doekje om Coming Out Dag te vieren. De cateraar maakt een enorme Regenboog- salade. Het college van B&W krijgt een regenboogtaart als dank voor hun inzet het afgelopen jaar voor LHBT's in de stad. Op 11 oktober zal de burgemeester een kunstwerk onthullen in het stadskantoor.

COC Midden-Nederland organiseert in de provincie Utrecht een 'Regenboogvlaggen Tour'   Er zullen 10 gemeenten worden bezocht die voor het eerst vlaggen dit jaar ... Stichtse Vecht (Maarssen), Wijdemeren (Loosdrecht), Blaricum, Gooise Meren (Bussum), Huizen, Nijkerk, Culemborg, Baarn, Veenendaal en IJsselstein.

In 'Enschede' en 'Hengelo' wordt vanaf donderdag 06 t/m zaterdag 15 oktober 2016 een "Coming Out Week" georganiseerd die bol staat van activiteiten.

In een aantal steden wordt op (of rond) Coming Out Dag een Regenboogzebrapad geopend ‼ – In: Arnhem, Berkel, Lelystad, Oss en Zaandam.

Zie ook:
bronnen: COC.nl – COC Nederland / YouTube.com / Twitter.com – Simon Timmerman