zondag 26 juni 2016

Turkije · Istanbul · Gay Pride | "Geen Gay Pride maar politiemacht in Istanbul"

Turkije  –  Niet regenboogvlaggen maar zwarte politie-uniformen domineren vandaag 't straatbeeld in Istanbul. De politie is massaal op de been in de Turkse metropool om 't verbod op de jaarlijkse 'Gay Pride–parade' te handhaven De gouverneur van Istanbul heeft de mars verboden, omdat volgens hem de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Betogers die toch de straat op gingen, werden opgepakt   Ook 't Duitse parlementslid Volker Beck werd met harde hand gearresteerd. De politicus van de Groenen werd na korte tijd vrijgelaten.  Twee medewerkers van z'n partijgenoot Terry Reintke, die lid is van 't Europees Parlement moesten het net als Volker Beck ontgelden. "De politiemensen waren zeer agressief'", zei Terry Reintke.
                            
        
                          
Nationalistische en conservatieve tegenstanders hadden gedreigd met verstoring van de 'Gay Pride' en de 'Trans Pride' - die voor vorige week zondag gepland stond en eveneens werd verboden omdat de openbare orde in het geding zou zijn.

Op centrale plaatsen, zoals het Taksimplein en de Istiklal Caddesi die op het bekende plein uitkomt, zijn talloze agenten ingezet. Ook staan er pantserwagens met waterkanonnen opgesteld.

Kleinschalige acties
Organisatoren van de Gay Pride wilden i.p.v. de mars een verklaring voorlezen op de Istiklal Caddesi, maar ook dat mocht niet   Kleine groepjes hielden daarom maar kleinschalige acties op diverse plaatsen in de stad.
                                         
        
                              
In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo'n 100.000 mensen  Vorig jaar werd 't evenement ineens verboden vanwege de Ramadan. De Islamitische vastenmaand is nu ook nog gaande.

Zie ook:
Turkije – Instanbul | "Géén Gay Pride maar politiemacht in Istanbul"   Politie in Istanbul arresteert leden van Gay Pride-organisatie
Zeker vijftien leden organisatie Gay Pride Istanbul vastgezet  /  Turkse politie verricht arrestaties bij protesten verboden Gay Pride

bronnen: AD.nl – Algemeen Dagblad / YouTube.com