vrijdag 1 juli 2016

Verenigde Naties | Homo-mensenrechten vast onderdeel van de 'VN-agenda' ‼

VN  -  De Verenigde Naties hebben de mensenrechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) tot vast onderdeel op de agenda van de Mensenrechtenraad gemaakt ‼ Daarnaast komt er een onafhankelijke VN-expert die gaat rapporteren over LHBT-mensenrechten. Dit staat in de resolutie die gisteren door een ruime meerderheid van de raad werd aangenomen.

Het COC  de belangenvereniging voor LHBT's streed voor dit besluit, samen met een groep LHBT-activisten en organisaties uit de hele wereld. Gisteren stemden achttien landen, waaronder Egypte en Rusland, in Genève tegen de resolutie, maar een meerderheid van 23 landen was voor.

"De Verenigde Naties namen in 2011 al een resolutie aan over de mensenrechten van LHBT's - maar toen ging het om eenmalige aandacht", vertelt Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland, over het belang van het besluit. "Maar nu wordt het structurele, wereldwijde aandacht. Het komt ieder jaar terug. Naar mijn mening is dit een historische dag".

In 2011 was er vanuit diverse landen groot verzet tegen de resolutie, waardoor er toen geen mogelijkheid was om het onderwerp op de agenda te zetten.

LHBT-activisten hebben nu het voordeel dat er één aanspreekpunt is voor mensenrechtenschending. Eerder moesten zij aankloppen bij diverse VN-experts en rapporteurs.
                     
                              
Wat gaat er eigenlijk gebeuren nu dit onderwerp jaarlijks op de agenda van de Mensenrechtenraad terugkomt ?! "De expert houdt de mensen- rechten van LHBT's in de gaten. Er zijn nog allerlei landen waarin die rechten onder druk staan  Die landen worden dankzij deze resolutie in de gaten gehouden en op de vingers getikt als dat nodig is. Hopelijk leidt dat in de toekomst tot verbeteringen".

Volgens Philip Tijsma zijn er op dit moment 75 landen waar LHBT's nog strafbaar zijn om hun geaardheid - in dertien landen staat er zelfs nog de doodstraf op. "In andere landen verslechtert de situatie ook ‼ Bijvoorbeeld in Rusland, waar homo-propaganda als de Gay Parade sinds 2013 verboden is".

De VN-expert richt zich echter niet alleen op dat soort landen, maar ook op landen waar het beter gaat. "Nederland staat nu op de elfde plaats in Europa op het gebied van mensenrechten voor LHBT's. Dat komt omdat we hier bijvoorbeeld geen wet hebben die transseksuelen beschermd. We kunnen hier dus ook nog veel verbeteren".

Zie ook:

bronnen: ED.nl – Eindhovens Dagblad / Twitter.com – Algemeen Dagblad / YouTube.com