vrijdag 1 juli 2016

Utrecht - Annemarijke | De gemeente Utrecht krijgt 'Genderneutrale Toiletten'

Utrecht  -  De gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten. Een motie daartoe is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Dat meldt D66-fractielid Annemarijke Podt op Twitter.

De bordjes bij de toiletten worden eerst aangepast op het stadhuis, later zal dit ook gebeuren bij andere gebouwen van de gemeente.

Transgenders en mensen die zich niet prettig voelen bij een gender maken 1 tot 5 procent van de bevolking van Utrecht uit, zo staat in de mo- tie  Het plaatsen van 'genderneutrale toiletten' in het stadhuis is volgens de D66 een "symbolische en praktische plaats om te beginnen met toiletten voor iedereen".
                                 
                          
In het voorstel wordt geschreven dat transgenders en mensen die zich niet eenduidig man of vrouw voelen vaak moeite hebben met openbare toiletten. Om vervelende opmerkingen te mijden gaan ze vaak niet naar een openbaar toilet toe.

Op de universiteit in Amsterdam en de universiteit in Leiden zijn de toiletten sinds kort ook genderneutraal. Utrecht is voor zover bekend de eerste gemeente waar de toiletten genderneutraal worden.

Zie ook:
Utrecht schrapt onderscheid tussen Mannen- en Vrouwen-WC's  /  Ophef om Sekse·neutraal toilet in Utrecht

bronnen: NU.nl / Twitter.com – NU.nl / Twitter.com – Annemarijke