zaterdag 19 december 2015

Meerdaags referendum over Homohuwelijk in Slovenië – Maandag de uitslag ‼

Sinds dinsdag - 16 december - houdt Slovenië een referendum over het homohuwelijk. Het land stelde in maart het huwelijk open voor HoLeBi-koppels, maar de tegenstand blijft groot. Morgen - zondag 20 december 2015 - worden de resultaten van de volksraadpleging bekendgemaakt.

Onder meer de Sloveens Europees commissaris voor Transport Violeta Bulc, voormalig Sloveens premier Alenka Bratušek en de premier van Luxemburg Xavier Bettel – die zelf homo is – voerden campagne om het huwelijk open te houden voor HoLeBi-koppels.
                     

                         
Daaarnaast zetten ook veel bekende Slovenen hun schouders onder de campagne voor het behoud van de openstelling van het huwelijk. Zo willen acteur en theatermaker Boris Cavazza, schrijver Miha Mazzini, radiopresentator Robert Roškar, zangeresTanja Ribič en actrice Ana Dolinar kiesgerechtigden over de streep trekken om voor het homohuwelijk te stemmen. 

Voorstanders van het homohuwelijk tonen op Twitter hun steun met de hashtag #casjeZA. 'Čas je ZA' betekent in het Sloveens 'Tijd voor'. Een beetje een woordspelletje dus, want 'voor' heeft ook in het Sloveens meerdere betekenissen. De hint achter de slogan is om 'voor' te stemmen.

Zie ook:  Slovenen houden referendum over Homohuwelijk  /  Referendum over Homohuwelijk in Slovenië op 20 december 2015   

bronnen: ZiZo-Magazine.be / Vimeo.com / Twitter.com