donderdag 17 december 2015

Amsterdam – Gay Pride 2016 | "15 dagen feest tijdens EuroPride Amsterdam"

Komende zomer kleurt Amsterdam maar liefst een halve maand roze ‼  Tussen 23 juli en 7 augustus 2016 vindt namelijk – in plaats van de reguliere Gay Pride – zowel de EuroPride als reizend roze festival Roze Zaterdag plaats. Het thema wordt "Join Our Freedom, Feel Free To Join Us" en er zullen een aantal belangrijke veranderingen plaatsvinden.

Drie weekenden feest
In totaal zullen de evenementen in de hoofdstad 15 dagen in beslag nemen, waarvan 3 weekenden. Het eerste weekend (23/24 juli) vindt Roze Zaterdag plaats en is er een Europees Mensenrechtenconcert. Het tweede weekend (30/31 juli) zal Milkshake haar vijfde verjaardag vieren met een twee dagen durend festival. Tijdens het grote slotweekend (6/7 augustus) vindt de jaarlijkse Botenparade plaats en zijn er door de hele stad straatfeesten.  

Strengere regels Botenparade
In tegenstelling tot voorgaande jaren, worden deelnemers voor de Botenparade komend jaar niet via een loting geselecteerd. Een speciale ballotagecommissie bestaande uit onder andere Frits Huffnagel (Stichting AGP), Marie Ricardo (COC) en Josee Rothuizen (ANBO 50+) en Cornald Maas zal de plannen van deelnemers beoordelen. "Dit betekent dat deelnemers alleen mee kunnen doen als hun boot ook daadwerkelijk tot de top 80 van mooiste boten met de beste boodschap behoort", aldus directeur Lucien Spee van Stichting Amsterdam Gay Pride. "Op deze manier hopen we de kwaliteit van de parade te verhogen".

Mooiste boten, beste boodschap
Met de nieuwe aanpak wordt tevens afgestapt van het 'categorieënstelsel'. Voorheen werd er bij aanmeldingen onderscheid gemaakt tussen particuliere, commerciële, non-profit, gay, non-gay en overheid. Voor iedere categorie was een vastgesteld aantal plekken. "In de praktijk kan dit betekenen dat er dit jaar meer gay-boten meevaren in plaats van non-gay of meer commerciële dan niet-commerciële. Of juist andersom. We gaan dit jaar voor de mooiste boten met de beste boodschap", aldus Lucien Spee.

Meer dan 200 evenementen
Naast de grote publiekstrekkers zijn er meer dan 200 andere kleine en grote evenementen, waaronder feesten, optredens, debatten, kerkdiens- ten, lezingen en tentoonstellingen. Begin januari zal de nieuwe website gelanceerd worden. Meer informatie is voor nu te vinden: via Facebook

Zie ook:  Mooiste Botenparade tijdens EuroPride 2016 in Amsterdam  /  Drie weken feest tijdens Amsterdam Gay Pride

bronnen: Gay.nl / YouTube.com