woensdag 2 september 2015

VS - Kentucky – Kim Davis | "Hooggerechtshof veroordeelt Weigerambtenaar"

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag bepaald dat ambtenaren van de burgerlijke stand in de staat Kentucky geen homohuwelijk mogen weigeren. Enige tijd geleden werd tegen weigerambtenaar 'Kim Davis' een zaak aangespannen omdat zij uit religieuze overtuiging weigerde huwelijken te sluiten tussen paren van het zelfde geslacht. De rechter oordeelde maandag dat zij zich aan de wet moet houden en personen in publieke functies, ongeacht hun religieuze overtuigingen, de wet- en regelgeving dienen te respecteren.

Ruim twee maanden geleden werd het huwelijk in heel de Verenigde Staten open gesteld voor paren van het zelfde geslacht. Dit stuitte op veel verzet, vooral uit religieuze hoek. Kim Davis besloot om geen huwelijksaktes meer af te geven sinds de opening, dus ook niet aan heteroparen die elkaar het JA-woord wilden geven. Ze stelde dat er 137 plekken in Kentucky zijn waar getrouwd kan worden en dat haar weigering niet betekent dat trouwlustige paren niet kunnen trouwen. Daarop besloten enkele homo- en heteroparen naar de rechter te stappen.

Amerikaanse media melden maandag dat de weigerambtenaar zich aan de wet moet houden en alle paren, dus ook homoparen, in staat moet stellen te trouwen. De rechter stelde de weigerambtenaar een fikse boete en bij herhaling een gevangenisstraf van maximaal één jaar in het vooruitzicht als ze blijft volharden.

Zie ook:  
bronnen: GaySite.nl / RTL·Nieuws.nl